Anayasa Hukuku açısından özel hayatın gizliliği ve korunması
Protection and privacy of private life from the Constitutional Law
- Tez No: 277272
- Danışmanlar: PROF. DR. HASAN TUNÇ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Özel hayatın korunması, Konut dokunulmazlığı, Haberleşme özgürlüğü, Mahremiyet, Protection of private life, Inviolability of domicile, Freedom of communication
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 329
Özet
Teknolojik ve bilimsel alandaki gelişmeler ve küresel tehditlere karşı geliştirilen koruma mekanizmaları özel hayata müdahaleyi gerektirdikçe ve müdahale yöntemlerinde çeşitlilik arttıkça önemi daha çok hissedilmeye başlayan hak kategorisinin başında özel hayatın gizliliğinin korunması hakkı gelmektedir. Uluslararası belgelerde, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ve devletlerin anayasalarında ve ihtiyaç doğdukça alt normlarda bu hakkın korunmasına ilişkin özel hükümler yer almaya başlamıştır.Bu tez Anayasamızdaki özel hayatın gizliliğinin korunmasına ilişkin düzenlemenin, geçmişteki düzenlemelere, uluslararası belgeler ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'ne göre durumunun, bu hakka yapılan müdahale çeşitliliği ve ağırlığına karşı etkin koruma sağlayıp sağlamadığının, hakkın korunmasında karşılaşılan güçlüklerin ve bunların sebepleri ile gerekiyorsa çözüm yollarının incelenmesi amacıyla hazırlanmıştır.Birinci bölümde özel hayatın gizliliği ve korunmasına ilişkin kavramlar, ikinci bölümde uluslar arası alanda ve karşılaştırmalı hukukta özel hayatın gizliliği ve korunması; üçüncü bölümde ise anayasalarımızda tarihi gelişim gözetilerek Anayasa'daki düzenleme şekil ve içeriğine göre, özel hayatın gizliliği, konut dokunulmazlığı ve haberleşme özgürlüğü kapsamında 1982 Anayasasındaki özel hayatın gizliliğinin korunması doktrin ve uygulama esas alınarak, konuyla ilgili yasal düzenlemelere de yer verilerek incelenmiştir.Özel hayatın gizliliğinin korunmasında mevzuat açısından eksikliklerin ya da muğlâklıkların neler olduğu belirlenerek, insan onurunun korunmasıyla doğrudan etkili bu hakkın korunmasında yasa koyucuya ve uygulamacılara yön verecek çözüm yolları üretilmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
As technological and scientific improvements and protection tools developed against global threads require intervention into private life and as diversity of intervention methods increases, the protection of private life appears as one of the most important things among the individual rights and freedoms. Some special provisions have been envisaged in international documents, in the European Convention of Human Rights and in the constitutions and in other legislative norms as the need to those provisions has arisen.This dissertation (thesis) has been prepared in order to reflect the provisions of the Turkish Constitution on the protection of the right to private life with regard to international documents and the European Convention on Human Rights. It aims to scrutinize whether the existing provisions provide an effective protection against the diversity and the intensity of the interference into private life. It also aims to examine hardships faced in the protection of the right to private life, their reasons as well as the possible solutions.In the first chapter, the concepts on the confidentiality of the private life and its protection have been examined. In the second chapter, the confidentiality of private life and its protection in international scope and comparative law has been deeply examined. In the third one, the provisions of the Turkish Constitution on the right to private life has been scrutinized according to doctrine and application including inviolability of domicile, freedom of communication and the relevant legal provisions on the subject.The defects or the ambiguousness in the legal provisions have been detected on the protection of the right to private life and thus, some possible solutions have been tried to put forth in order to orientate lawmaker and practitioners.