Enflasyon hedeflemesi stratejisinin enflasyon oynaklığı ve enflasyonun kalıcılığı üzerindeki etkileri: Türkiye örneği
Effects of the strategy of inflation targeting on the inflation volatility and inflation persistence: Turkey sample
  1. Tez No: 277327
  2. Yazar: AHMET GÜNEY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SELAHATTİN TOGAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonometri, Ekonomi, Econometrics, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Enflasyon Hedeflemesi, Enflasyon Oranı, Enflasyon Oynaklığı, Enflasyonun Kalıcılığı, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, Inflation Targeting, Inflation Ratio, Inflation Volatility, Inflation Persistence, Central Bank of The Republic of Turkey
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Bölümü
  12. Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 201
Özet
Enflasyon hedeflemesi, son yıllarda popülaritesi giderek artan bir para politikası stratejisidir. Bu stratejinin enflasyonla mücadelede başarılı sonuçlar vermesi, bu para politikasının ülkeler tarafından tercih edilmesinde önemli bir rol oynamaktadır. Enflasyon hedeflemesi stratejisinin etkin bir para politikası olarak kabul edilebilmesi için, öncelikli olarak enflasyon oranın da düşüş sağlaması gerekmektedir. Diğer taraftan enflasyon oynaklığını ve enflasyonun kalıcılığını da azaltması gerekmektedir.Bu çalışmada, ?Enflasyon hedeflemesi stratejisinin enflasyon oranını düşürmekte olduğu, enflasyondaki oynaklığı azalttığı ve enflasyonun kalıcılığı üzerinde ise herhangi bir etkisi olmadığı? hipotezi 1995-2009 dönemi Türkiye verileri ile yapılmış olan ekonometrik bir uygulama ile değerlendirilmiştir. Çalışmada, enflasyon tahmin denklemleri EKK ile hesaplanmış ve Chow testi uygulanmıştır. Enflasyon oynaklığının hesaplanmasında ise Schwert Volatilite endeksinden yararlanılmıştır. Enflasyonun kalıcılığının ölçülmesinde ise, enflasyonun tek değişken olduğu otoregresif süreç tahmin edilmiştir.Çalışmanın sonuçlarına göre Türkiye'de, enflasyon hedeflemesi stratejisi enflasyon oranını düşürmekte, enflasyon oynaklığını azaltmaktadır. Enflasyonun kalıcılığı üzerinde ise artırıcı yönde çok az bir etkide bulunmaktadır. Fakat bu etki önemli sayılabilecek derecede olmadığından, göz önünde bulundurulmamıştır. Çalışmanın sonuçları, dünya üzerinde yapılan çalışmaların çoğunluğunun sonuçları ile örtüşmektedir. Bu bağlamda, Türkiye'de enflasyon hedeflemesi başarılı bir para politikası olarak görülmektedir.
Özet (Çeviri)
Inflation targeting is a monetary policy strategy that has become more and more popular in recent years. That this strategy has given good results in combatting with the inflation plays a significant role in that this monetary policy is preferred by countries. In order for the inflationg targeting strategy to be accepted as an effective monetary policy, inflation ratio is to fall, as well. On the other hand, the inflation must decrease its volatility and persistence.In this study, the hypothesis that inflation targeting strategy decreases the inflation ratio, reduces the inflation volatility and has no effect on the inflation persistence has been assessed through an econometric application conducted with Turkey data of 1995-2009 period. In the study, equations of inflation prediction has been figured with EKK and Chow test has been applied. Schwert Volatilite index has been utilized in figuring the inflation volatility. In measuring the inflation persistence, autoregressive process in which the inflation is the only variable has been predicted.According to the results of the study, inflation targeting strategy in Turkey decreases the inflation ratio, reduces the inflation volatility and has a little increasing effect in the inflation persistence. Since it is not at a considerable scale, this effect has not been taken into consideration. Results of the study correspond to results of most of the studies conducted worlwide. In this context, inflation targeting in Turkey is regarded as a successful monetary policy.