Ortaöğretim öğrencilerinin ısı ve sıcaklık konusundaki bilgileri ve bu bilgilerini günlük hayata uyarlama düzeyleri üzerine bir araştırma
A study on the knowledge of secondary school students about the heat and temperature and utilising from this knowledge in their daily lives
  1. Tez No: 277991
  2. Yazar: ÜLKÜ AYTEKİN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ŞEBNEM KANDİL İNGEÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Isı, Sıcaklık, İç Enerji, Fizik Öğretimi, Kavram Öğrenme, Heat, Temperature, Internal Energy, Physics Teaching, Concept Learning
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Bölümü
  12. Bilim Dalı: Ortaöğretim Fen ve Matematik Alanları Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 111
Özet
Bu çalışma, ortaöğretim öğrencilerinin ısı ve sıcaklık konusundaki bilgi düzeylerini ve günlük hayatlarındaki ısı-sıcaklık algılarının, teorik bilgileriyle olan ilişkisini belirlemek üzere yapılmıştır. Bu amaçla, öğrencilerin günlük hayatlarında karşılaştıkları olaylarla bağlantı kurarak cevaplayabilecekleri Günlük Hayatta Isı ve Sıcaklık (GHIS) testi ve okul kanalıyla kasıtlı ve amaçlı olarak yapılan öğretim doğrultusunda edindikleri teorik (kuramsal) bilgilerini kullanarak cevaplayabilecekleri Kavramsal Isı ve Sıcaklık (KIS) testi geliştirilmiştir. GHIS testi 18 sorudan, KIS testi 21 sorudan oluşmaktadır.GHIS ve KIS testleri, daha önce ısı ve sıcaklık konusunda ders almış olan lise grubu öğrencilerine, eş zamanlı olarak uygulanmıştır. Uygulamaya, basit, yansız örnekleme ile seçilmiş 87 öğrenci katılmıştır.Araştırmada korelasyonel desen kullanılmıştır. Öğrencilerin KIS testindeki sorulara verdikleri doğru cevaplar ile GHIS testindeki sorulara verdikleri doğru cevaplar arasındaki ilişki, Pearson Çarpım Moment Korelasyon Katsayısı hesaplanarak bulunmuştur.Uygulamadan elde edilen veriler değerlendirildiğinde, KIS testindeki başarı düzeyinin, GHIS testindeki başarı düzeyiyle ilişkili olduğu görülmüştür. Bu ilişkiye dayanarak, öğrencilerin günlük yaşantılarında karşılaşabilecekleri olaylarla ilgi kurularak yapılan öğretimin, eğitim-öğretim hedeflerine, kalıcılık ve anlamlılık bakımından önemli katkılar getireceği düşünülmektedir. Bu doğrultuda, araştırma sonucunda etkili bir fen eğitimi yapılabilmesi için bazı önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to investigate the knowledge levels of secondary school students about heat and temperature and the perceptions of them about heat and temperature, and finally its relation with their theoritical knowledge within this purpose, ?Heat and Temperature in Daily Life Test? (HTDL) which the students respond to by relating the results with the events they encounter during their daily lives and ?Heat and Temperature Conceptual Test? (HTCT) to which the relevant students respond by utilising from their conceptual knowledge they gain during their education that applied on purpose and with specific objectives have been developed. HTDL test consists of 18 questions, while HTCT test has 21 questions.These tests were applied to those who have studied about heat and temperature at high schools simultaneously. The application was participated by 87 students who were chosen by means of brief and fair samplings.In the study, correlational patterns have been used. The relation with the true answers of students in HTDL test and those in the HTCT test has been achieved by calculating Pearson Multiple Moment Correlation Coefficient.When the outputs have been evaluated, it has been noted that the success level in HTCT test is in conformity with the success level in HTCT test. Based on this data, it is thought that the teaching conducted in relation with the events that the students may encounter in their daily lives will contribute much to the teaching-learning objectives of them in terms of stability and meaningness. With this respect, we have made some suggestions in order to implement on effective science teaching.