L'utilisation du conte d'après la perspective actionnelle en Français langue étrangère à l'école primaire
Yabancı dil olarak Fransızcanın ilköğretim öğrencilerine öğretiminde eylem odaklı yaklaşıma göre masalların kullanımı
- Tez No: 278081
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. KERİME YILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Fransız Dili ve Edebiyatı, Education and Training, French Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: Fransızca yabancı dil öğretimi, Diller için Avrupa Ortak Başvuru Metni (CECRL), eylem odaklı yaklaşım, masal, dinleme ve konuşma becerileri
- Yıl: 2010
- Dil: Fransızca
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Bölümü
- Bilim Dalı: Fransız Dili Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 159
Özet
İnsan doğası gereği değişik kültürleri ve uygarlıkları tanıma ve öğrenme gereksinimi duyar. Değişik kültürleri ve uygarlıkları tanımanın en güzel ve en kolay yolu o kültürü ve uygarlığı anlatan dili öğrenmektir. Bu nedenledir ki, Diller için Avrupa Ortak Başvuru Metni'nin (CERCL 2001) benimsediği eylem odaklı yaklaşıma (perspective actionnelle) göre, bir yabancı dili ve kültürünü olabildiğince erken yaşlarda öğrencilerle tanıştırmak gerekir.Yabancı dil öğretimi başlangıcında konuşma ve dinleme becerileri ön plana çıkmaktadır. Yabancı dillere ait tüm resmi müfredatların içeriğinde dinleme, konuşma, okuma ve yazma becerilerin öğretimi esas alınmaktadır. Bu dört beceriyle ilişkili eğitim amaçları her zaman eşit düzeyde sıralanmamıştır. Önceliklerin belirgin olduğu durumlarda, özellikle ilköğretim düzeyinde konuşma ve dinleme becerileri ön plana çıkmakta ve bu beceriler üzerinde odaklanılmaktadır.Bu araştırmanın amacı Fransızcayı yabancı dil olarak öğrenen Türk ilköğretim öğrencilerine erken çocukluluk döneminden itibaren aşina oldukları masallar yoluyla yabancı bir dilin öğretilmesine yönelik yöntemleri incelemektir. Masal, eskiden beri dilden dile aktarılan edebi bir türdür. Masalın bu özelliğinin, yabancı dilin sözlü boyutunun hedeflerine ulaşmasında önemli katkıları vardır. Bununla birlikte yabancı dil eğitiminde, masallar çocukların birçok duyusuna aynı anda hitap ederler. Bunların başında işitme duyusu gelmektedir ki, yabancı dil eğitimi açısından katkısının dinleme, ses, söz ve konuşma eğitimi olduğunu söyleyebiliriz.Bu araştırmada, dilin öğrenilmesine ve geliştirilmesine yönelik, masallar eylem odaklı yaklaşımla birlikte Fransızca yabancı dil eğitiminde kullanılmıştır. Çocuk, masallar sayesinde özellikle konuşma diliyle ilgili becerilerini en üst seviyeye ulaştırmaktadır (CERCL 2001), böylelikle masal öğrencinin aktif dinleme becerisini, odaklanma kapasitesini, hafızaya kaydetme becerisini, konuşma becerisini geliştirmede yardımcı olabilecektir.Tezimizin giriş kısmında, hangi konulara değinileceğinden, yaptığımız uygulamanın aşamalarından, hedef kitlemizden ve araştırmamızda yararlanılan kaynaklardan sözedilmiştir. Araştırmanın birinci bölümünde masalın ne olduğu ve türleri ile ilgili kuramsal bilgiler verilmiştir. İkinci bölümde, yabancı dil eğitiminde, dünden bugüne hangi yaklaşımlar kullanıldığı ve Diller için Avrupa Ortak Başvuru Metni'nin (CERCL 2001) sunduğu eylem odaklı yaklaşım açıklanmıştır. Tezimizin üçüncü bölümünde ise, eylem odaklı yaklaşım ile masalların, yabancı dil eğitimindeki yeri ve kazanımları üzerinde durulmuştur. Buna bağlı olarak, dördüncü bölümümüzde, eylem odaklı yaklaşım çerçevesinde, ilkokul 1. sınıf öğrenciler ile yaptığımız masal projemizin uygulamasına, aşamalarına, etkinliklerine ve sonuçlarına yer verilmiştir. Son bölümde ise elde ettiğimiz tüm bu bilgiler ışığında, vardığımız sonuçlar ortaya konulmuştur.Çalışmamızda, öğrencilerin dikkatini ve ilgisini çekmek, motivasyonlarını artırmak için sınıf içinde, ortak bir proje hayata geçirilmiştir. Bu projenin sonunda, öğrencilerimiz, bir masalı, seyirci karşısında sahnelemişlerdir. Bu etkinliğin fotoğraflarına da yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
The study of a foreign language has as main objective to acquire means to enter in communication in the aimed language. For pedagogy of French as a foreign language (FLE), the teachers need a working tool and a methodology or approach adapted to the level of their pupils and to the aimed objectives in the foreign language. Tale is the richness of a culture and it present in all communities. It is appreciated by the children because they are encouraged to use French as a foreign language. Tale is our working tool. At first, we tried to define it with all his aspects and his composition.In the research, we searched a methodology which could make all pupils take an active part in the class of FLE. To achieve it, we tried to resume the evolution of the different methodologies for the education of FLE. We opted for the action-oriented approach defined by the Frame Common reference European for the Languages (CECRL) which is based on plan by tasks. With the objectives the pupil“actor”gives a sense to his study and expresses himself physically and verbally, therefore he acquires the elements of the language which will be useful for him to communicate.As a result of the research we set out an annual project called ?the tale? with the classes of level 1 which are first year of FLE in the primary school. The project ends by the theatrical representation of a tale which we wrote with the pupils.Key words : French as a foreign language (FLE), the common European reference frame for languages (CECRL), action-oriented approach, the tale, listening and oral expression.