İşitme engelli öğrencilere ana yeryüzü şekillerinin aktif öğrenme modeliyle öğretilmesi
Teaching main earth shapes to hearing impaired students by using the active learning model
- Tez No: 278080
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ESİN ÖZCAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Coğrafya Öğretimi, Aktif Öğrenme, Geleneksel Öğretim, İşitme Engelliler, Geography Teaching, Active Learning, Traditional Learning, Impaired Students
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ortaöğretim Sosyal Alanlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Coğrafya Öğretmenliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 150
Özet
Bu araştırmanın amacı, Coğrafya dersinde Ana Yeryüzü şekilleri konusunun, aktif öğrenme ve geleneksel öğretim yaklaşımlarıyla işitme engelli öğrencilerin akademik başarıları üzerindeki etkilerini incelemektir. Araştırma, 2008?2009 Eğitim-Öğretim Yılı Bahar Dönemi?nde Milli Eğitim Bakanlığı?na bağlı Ankara ili Altındağ ilçesindeki Kemal Yurtbilir Özel Eğitim Meslek Lisesi 9. sınıf öğrencileri ile gerçekleştirilmiştir. Çalışmada deneysel bir model olan ?öntest-sontest kontrol gruplu araştırma modeli? kullanılmıştır. Araştırma için 9. sınıflar arasından random (yansız atama) yöntemi kullanılarak öğrenci sayıları eşit iki sınıf seçilmiş; sınıflardan biri deney grubu, diğer sınıf kontrol grubu olarak belirlenmiştir. Kontrol grubuna ana yeryüzü şekilleri geleneksel öğretim yöntemi ile aktarılmıştır. Deney grubunda aynı konunun öğretimi, aktif öğrenme yaklaşımına uygun yöntem ve tekniklere göre hazırlanan etkinlikler aracılığıyla gerçekleştirilmiştir.Deney ve kontrol gruplarına bir kez deney başlamadan önce, bir defa da deney bittikten sonra ?ana yeryüzü şekilleri? konusu ile ilgili başarı testi uygulanmıştır. Araştırmadan elde edilen verilerin analizinde aritmetik ortalama, standart sapma, t-Testi ve Anova Testi gibi istatistik yöntemler kullanılmıştır. Sonuç olarak başarı testi sontest puanları açısından, aktif öğrenme yaklaşımının uygulandığı deney grubunun sontest puanlarının aritmetik ortalaması, geleneksel öğretimin uygulandığı kontrol grubunun sontest puanlarının aritmetik ortalamasından yüksek bulunmuştur. Böylece işitme engelli öğrencilerin coğrafya dersindeki başarıları üzerinde aktif öğrenme yaklaşımının geleneksel öğretim yaklaşımına göre daha etkili olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to investigate the comparison of effects of using active learning and conventional teaching approaches on the academic achievements of the hearing impaired students while teaching main Earth shapes.This research was applied to 9th grade students in Kemal Yurtbilir Special Education Vocational High School, which is a state school and located in Altındağ, Ankara, and it was applied in the spring term of 2008-2009 Academic year.For the purpose of this study, ?research model with pre-test and post-test control group? was used. The two different 9th classes took part in the experiment and they were chosen with random (unbiased) method. The students were divided into two groups to form the control and experimental groups. Main Earth shapes was taught to control group by using the conventional teaching method, and the same subject was taught to experimental group by using the activities prepared according to the appropriate methods and techniques of active learning approach.An achievement test on ?main Earth shapes? was applied to both control and experimental groups before and after the experiment. Standard deviation, arithmetic average, t-test and Anova test were used in the analysis of the data gathered in this study.Consequently, in terms of the post achievement test scores, the arithmetic average of the post test scores of the experimental group was higher than the arithmetic average of the post test scores of control group. Therefore, it can be concluded that active learning approach is superior to conventional teaching method in the achievements of hearing impaired students in geography lessons.