Teknolojik gelişmelerin hemşirelerin iş tatmine etkisinin analizi: Ankara'daki hastanelerde bir uygulama
An analysis of the effects of technologic developments on job satisfaction of nurses: A case study in Ankara regions? hospitals
  1. Tez No: 278086
  2. Yazar: KEVSER BURAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET ARSLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hastaneler, Sağlık Kurumları Yönetimi, İşletme, Hospitals, Health Care Management, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Örgüt, Teknoloji, Teknoloji Kullanımı, İş Tatmini, Organization, technology, use of technology, job satisfaction
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Büro Yönetimi Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Büro Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 136
Özet
Emek yoğun bir sektör olan sağlık sektörüne bağlı hastane örgütlerinde işgücünün önemi diğer sektörlere göre daha fazladır. Çalışanların iş tatminine etki eden tüm diğer faktörlerin yanı sıra teknolojik gelişimin bu durum üzerindeki etkisi de göz ardı edilmemelidir. Örgütlerde çalışanların teknolojik gelişimi nasıl algıladıklarının anlaşılması, örgütlerin kendi motivasyon sorunlarını anlamalarını ve çözümler üretebilmelerini sağlayacaktır. Bir örgütte teknoloji kullanımı verimlilik ve etkinlik açısından önemli bir değer taşımaktadır. Bu tez çalışmasının amacı, teknolojik gelişime ve iş tatmin düzeyi arasında bir ilişki olup olmadığını araştırmaktır. Belirlenen örgütlerde teknolojik gelişim konusunda birtakım genellemelere ulaşmaktır. Örgütlerde çalışanların teknolojik gelişim ve hastanelerde teknoloji kullanımı konusunda düşünceleri tespit edilmek istenmiştir. Ayrıca çalışanların iş tatmin düzeyleri belirlenmeye çalışılmıştır. Hastane örgütlerinde bizzat işi yapan çalışanlar olan hemşirelerin görüşlerine dayanılarak teknoloji kullanımı ve iş tatminine yönelik tutum faktörleri ortaya konulmuştur. Araştırma kapsamındaki örgütlerde çalışanların iş tatmin düzeyleri yüksek bulunmuştur. Örgütlerde teknolojik gelişim ve iş tatmin düzeyi arasında anlamlı ve pozitif yönde bir ilişki bulunmaktadır.
Özet (Çeviri)
The hospital operations, as a labor intensive sector, when compared with other sectors, have the importance manpower is relatively high. Therefore increasing and keepoin the job satisfaction of employees in critical. In this regard, the technological innovations and developments has profound effects, in addition to other factor that affects job satisfaction. The understanding of perceptions of technological developments of employees , would help organization to understand their motivational problems and develop their own solutions for these problems. The adoptions and usage of technology in an organization ( hospital), has important implications regarding productivity and efficiency of that organization. The objective of this study is to determine whether there exist a relationship between technological development and level of job satisfaction. The study has determined some common rules in the sampled hospitals. To this end, firstly opinions of employees on technological developments and use of technology was attempted to determine. Secondly, level of job satisfaction of employees has been determined. Spesicifally the nurses opinions, who are the actual users of the technology in hospitals, on the attitudes of use of technology and job satisfaction and factors that affects them has been determined. The study revealed that, job satisfaction of employees, working in hospitals found to be high. Aslo, high degree of positive correlation has been found between technological development and job satisfaction.