Devlet Resim ve Heykel Sergilerinin sanat eğitimine katkısı, sergiler ile ilgili görüşler ve karşılaşılan sorunlar
The Contribution of State Painting and Sculpture Exhibitions to arts education, comments on exhibitions and problems encountered
  1. Tez No: 278111
  2. Yazar: MUSTAFA ELMAS
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. OSMAN ALTINTAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Güzel Sanatlar, Education and Training, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: sanat, sanat eğitimi, sanat eğitimcisi, Devlet Resim ve Heykel Sergileri, arts, arts education, arts educators, State Painting and Sculpture Exhibitions
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Resim Bölümü
  12. Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 172
Özet
Bu araştırma, ilk olarak 1939 yılından başlayarak günümüze kadar devlet eliyle gerçekleşen, kapsamlı ve organize bir etkinlik olan, Devlet Resim ve Heykel Sergilerini oluşturmaktadır. Devlet Resim ve Heykel Sergilerinin düzenlenmesinin olumlu ve olumsuz yönlerinin belirlenmesini, sanat eğitimine katkısının olup olmadığını, öneriler getirerek ileride yapılacak sergi ve çalışmalara katkıda bulunmayı amaçlamaktadır.Bu araştırmada tarama modeli kullanılmıştır. Tarama modeline göre nitel veriler toplanmış, betimsel analizi yapılmış ve elde edilen veriler bir sonuç olarak ortaya konulmuştur.Araştırma, yazın taraması, doküman ve belge incelemesinin yanı sıra görüşme yapılarak gerçekleştirilmiştir. Devlet Resim ve Heykel Sergilerinde jüri üyeliği yapmış, Gazi Üniversitesinde öğretim üyeliği yapmış veya yapmakta olan, kırk yaş üstü altı sanat eğitimcisinden oluşan bir çalışma grubu üzerinde yürütülmüştür.Veriler, literatür taramasıyla elde edilen kaynaklar, Devlet Resim ve Heykel Sergileri ile ilgili belgeler, sergi için hazırlanmış kataloglar, sanat eğitimcileriyle yapılan görüşmeler sonucunda elde edilen bilgilerden oluşmaktadır. Sergi ile ilgili bilgiler bulunan kitap, dergi, gazete, katalog, tez, resmi belge, vs. ulaşılabildiği kadarıyla bütün kaynaklar incelenmiş, faydalı görülen bilgiler derlenerek, uygun bir sistem içerisinde kavramsal çerçeve oluşturulmuştur. Kavramsal çerçeveyi oluşturan veriler ışığında, problem ve alt problemleri tanımlayacak bilgilere ulaşacak sorular hazırlanmıştır. Görüşme formu oluşturacak şekilde düzenlenen bu sorular, altı sanat eğitimcisinin görüşlerini almak üzere kendilerine yöneltilmiştir. Bu görüşmelerden beş âdeti, bizzat görüşmeci tarafından sanat eğitimcilerine sorulmuş ve yanıtlar sesli ve görüntülü olmak üzere kayıt altına alınmıştır. Daha sonra bu görüşmeler yazılı metine dönüştürülerek araştırmanın bulgular ve yorumlar kısmında değerlendirilmiştir. Bir sanat eğitimcisi ile bire bir görüşme imkânı sağlanamamıştır. Sorular, araştırmacı tarafından elden görüşmeciye ulaştırılmış ve görüşmecinin görüşme formu ışığında yanıtları e-mail yolu ile araştırmacıya ulaştırılmıştır. Elde edilen bu veride diğerleriyle aynı uygulamaya tabi tutularak bulgular ve yorumlar kısmında değerlendirilmiştir.Ortaya çıkan bulgular ışığında, Devlet Resim ve Heykel Sergilerinin başlangıcından günümüze kadar Türk sanatı, sanatçısı, sanat öğrencisi, sanat izleyicisi ve sanat eğitimi için çok önemli bir kaynak özelliği taşıdığını göstermektedir. Gelenekselleşmiş bu sergiler Türk sanatının gelişiminin göstergesi olarak günümüzde çeşitli sebeplerden dolayı aksaklıklar ile gerilemektedir. Bu bulgular ışığında sergilerin amacını tekrar kazanmasına yönelik ve ileride yapılacak çalışmalara dair öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
This research consists of State Painting and Sculpture Exhibitions that are comprehensive and organized activities and occur via the state from 1939, in which they were first started, until the present day. It aims positive and negative aspects of State Painting and Sculpture Exhibitions to be identified, whether they contribute to arts education or not and to contribute to future exhibits and works by making suggestions.Screening model is used in this study. Qualitative data were collected according to the survey model, the descriptive analysis of them was made and data obtained was revealed as a result.The research was carried out with literature scanning, document and paper review, as well as interviews. It was conducted on a working group consisting of six arts educators who were over forty, have acted as a jury member in State Painting and Sculpture Exhibitions, were a faculty member in Gazi University or still are.Data, sources obtained by literature scanning, documents related to State Painting and Sculpture Exhibitions, catalogs prepared for the exhibition consist of information obtained as a result of the interviews with arts educators. Books with information about the exhibition, magazines, newspapers, catalogs, dissertations, official documents, etc. all sources that as far as can be reached were examined, the conceptual framework was created in an appropriate system by compiling information deemed useful. In light of data composing the conceptual framework, questions which will reach the information that will identify problems and our underside problems were prepared. These questions ordered in the form of interview were asked to six arts educators to take their views. Five of these meetings were held by the interviewer himself with the arts educators, and responses were recorded as audio and video. Then, these negotiations were evaluated in the parts of findings and interpretations of the research by being converted to a written text. A one-to-one meeting with an arts educator could not be achieved. Questions have been conveyed to the interviewer by researcher manually, and responses of the interviewer in the light of interview form have been conveyed to the researcher via e-mail. This data obtained was evaluated in the part of findings and interpretations by being subjected to the same application.In the light of emerging findings, it shows that State Painting and Sculpture Exhibitions have characteristics of a very important resource from the beginning to the present day for Turkish arts, artists, arts students, arts audience and arts education. These traditional exhibitions decline today with troubles due to various reasons as an indicator of development of Turkish arts. In the light of these findings, recommendations aiming to regain the purpose of exhibitions and future works to be done were presented.