Yeni 9. sınıf fizik dersi müfredat programının fizik öğretmenleri tarafından değerlendirilmesi (Mersin ili örneği)
The evaluation of the curriculum for the new 9th grade physics lesson by the physics teachers (Example of Mersin)
- Tez No: 278167
- Danışmanlar: PROF. DR. SELMA MOĞOL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Öğretim Programı, Program Geliştirme, Yeni Ortaöğretim Fizik Dersi 9.Sınıf Öğretim Programı
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ortaöğretim Fen ve Matematik Alanları Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Fizik Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 76
Özet
Araştırmanın amacı, 2008?2009 eğitim-öğretim yılında, ülke genelinde uygulanmaya başlanan 9.sınıf fizik dersi öğretim programını, öğretmen görüşlerine dayanarak değerlendirmektir.Araştırmadaki veriler, tarama modeli kullanılarak elde edilmiştir. Araştırmanın örneklemini, 2008?2009 öğretim yılında 9. Sınıflara fizik dersi vermiş Mersin il merkezi ve ilçelerinde görev yapan 80 fizik öğretmeni oluşturmaktadır. Uygulanmasına yeni başlanan bu programla ilgili öğretmenlerin görüşlerini almak için 80 fizik öğretmenine toplam 69 sorudan oluşan anket uygulanmıştır. Anket verilerinin analizinde istatistik teknikler kullanılmıştır.Araştırmanın sonucunda öğretmenler, Ortaöğretim Fizik Dersi 9.Sınıf Öğretim Programını, eski öğretim programının eksiklik ve aksaklıklarını gidermesi, öğrencileri yüksek öğrenime hazırlaması, diğer derslerle paralellik teşkil etmesi, okulların fiziki şartlarının, donanımının yeterliliği ve ders saati için ayrılan sürenin yeterliliği konusunda olumsuz görüş belirtmişlerdir. Ortaöğretim Fizik Dersi 9.Sınıf Öğretim Programının, Fen ve Teknoloji dersinin devamı olması, yaşamdaki olayları baz alarak hazırlanması ve uygulanması için öğretmenlerin mesleki yeterliliğe sahip olması konularında ise olumlu görüş belirtmişlerdir.
Özet (Çeviri)
The aim of the research is to evaluate the curriculum of the new 9th Grade Physics lesson which was put into practice on the basis of the teachers? opinions all over the country in 2008-2009 academic year.The data in the research, has been acquired by using survey model. 80 Physics Teachers in the 9th Grade in 2008-2009 educational year in Mersin and its disctricts have formed the sampling of the resarch. In order to get their opinions about the curriculum which has been newly carried out, 80 teachers were asked a questionnaire which is totally consisted of 69 questions. In the analysis of the data of the questionnaire, the statistics techniques have been used.At the end of the research, the teachers stated their negative thoughts about correcting the defectiveness of the old curriculum, getting the students ready for the universty, being the parallelism wtih the other subjects at school, physical conditions of the schools, the sufficent equipment and the duration of the lesson which is thought for the curriculum.However, they stated their positive opinions about the curriculum of physics lesson for 9th Grade which is a continvation of the Science and Techonology, being prepeared by sampling from the daily life and having professional sufficiency of the teachers to be carried out.Key words : Curriculum , Improving Programme, New Curriculum for the 9th Grade Physics lesson.