İlköğretim 5. sınıf öğrencilerine dünya ve evren öğrenme alanında bağlama dayalı yaklaşımın benimsendiği bir materyalin geliştirilmesi
Developing a material based on the context based approach on the topic 'the earth and the universe' for the 5th grade primary students
- Tez No: 278207
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. YÜKSEL ALTUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Fen ve Teknoloji Eğitimi, Dünya ve Evren, Bağlama Dayalı Yaklaşım, Kavram Yanılgısı, Science and Technology Education, The Earth and The Universe, The Context Based Approach, Misconception
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İlköğretim Bölümü
- Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 180
Özet
Bu çalışmanın amacı, Fen ve Teknoloji dersinin temel konulardan biri olan ?Dünya, Güneş ve Ay? ile ilgili bağlama dayalı yaklaşımın benimsendiği bir materyal geliştirmek, geliştirilen bu materyali ilköğretim 5. sınıf öğrencilerine uygulamak ve öğrencilerin alternatif kavramlarının giderilmesini, eksik bilgilerinin tamamlanmasını sağlamaktır.Bu araştırma, öğrencilerle yapılan mülakat ve yarı yapılandırılmış mülakatlar ve gözlemler açısından nitel; ayrıca kavram testinin planlandırılması, ön test, son test ve izleme testi, tutum ölçeği içermesi bakımından nicel bir çalışmadır. Buna göre nicel ve nitel veriler ayrı ayrı toplanmış, analiz edilmiş ve elde edilen veriler değerlendirilmiştir.Araştırma 2008?2009 eğitim-öğretim yılında Çanakkale ili, Bayramiç ilçesi, Menderes İlköğretim Okulunda öğrenim gören, deney ve kontrol grubu olarak belirlenmiş 5. sınıfların iki ayrı şubesine uygulanmıştır. Araştırmadaki veriler kavram testi, tutum ölçeği, gözlem, mülakat ve görüşme ile toplanmıştır. Öğrencilerin anlama düzeylerini ve anlamlı bir öğrenme gerçekleştirip gerçekleştirmediklerini belirlemek amacıyla çeşitli etkinlikler içeren bağlama dayalı materyaller kullanmıştır.Bulgular, bağlama dayalı yaklaşımın öğrencilerin anlatılan konuyla ilgili kavramları öğrenmelerinde geleneksel yaklaşıma göre daha etkili olduğunu (p= 0.0010.05) işaret etmektedir. Fene Yönelik Tutum Ölçeğinden elde edilen bulgular ise bağlama dayalı yaklaşım ve geleneksel yöntemin öğrencilerin tutumları üzerindeki etkileri arasında fark olmadığını göstermektedir (t=0.622; p=0.54>0.05). Fakat deney grubuna uygulanan yarı yapılandırılmış mülakatlar sonucunda bağlama dayalı yaklaşımla yürütülen derslerde öğrencilerin fene karşı tutumlarını pozitif yönde etkilediği sonucuna varılmıştır. Elde edilen sonuçlara dayanarak eğitimcilere ve ilerde bu konuyla ilgili yapılabilecek bilimsel araştırmalara dair önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to develop and apply a material based on the context based approach related to the topic“ The Earth and The Universe”which is in the content and one of the main issues of science and technology of the 5th grade primary students and also to help the 5th grade students to learn the alternative concepts and complete their lack of knowledge.This research is qualitative relating to semi-structured observations and interviews with the students and quantitative relating to planning the concept test and containing pre-test, post-test, observing-test and attitude scale. The qualitative and quantitative data were gained separately, analyzed and gathered in the result part.This research was applied to the 5th Grade students of two different classes who were chosen in Menderes Primary School, in Çanakkale Bayramiç in 2008?2009 as control and experimental groups. The data of the research were gathered with concept-test, attitude scale, interview and talks. To determine the understanding level of the students and whether they perform a meaningful learning or not, context based materials containing various activities were used.Findings point out that the context based approach is more effective (p= 0.001< 0.05) than traditional approach for students to learn the concepts related to explained topics and this approach has a very important effect about the permanence of the learned knowledge (t=0.594; p= 0.555>0.05). Furthermore, the findings gained from the Science Attitude Scale show that there is not a difference between the effects of the context based and traditional approaches on the attitudes of the students (t=0.622; p=0.54>0.05). However, according to the semi-structured interviews in the experimental group, it is clear that in the lessons with the context based approach, the attitudes of the students towards science were affected positively. Based on the gained results, advice has been made to the educationalists concerning to further scientific research on this topic.