Ankara ili Beypazarı ilçesi geleneksel hamam kültüründe kullanılan işlemeli ürünler
The products with embroidery used in the traditional turkish bath culture in Beypazarı district of Ankara
- Tez No: 278210
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HÜLYA KÖKLÜ KASAPLI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: El Sanatları, Halk Bilimi (Folklor), Crafts, Folklore
- Anahtar Kelimeler: Beypazarı, El Sanatları, İşleme, Kültür, Hamam, Beypazarı, handcraft, culture, Turkish bath, embroidery
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Bölümü
- Bilim Dalı: El Sanatları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 284
Özet
Bu çalışmada, Ankara ili Beypazarı ilçesi geleneksel hamam kültüründe kullanılan işlemeli ürünler incelenmiştir. Araştırmayla bu alanda yapılacak eğitim öğretim çalışmalarına katkıda bulunmak amaçlanmıştır.Araştırma materyalini Ankara ili Beypazarı ilçesinde bulunan ve geleneksel hamam kültüründe kullanılan 58 adet işlemeli ürün oluşturmaktadır. Çalışma tarama modeline dayalı betimsel bir araştırmadır.Araştırma kapsamında literatür taraması yapılarak; Beypazarı ilçesinin tarihi gelişimi, ilçenin kültürel yapısı, kültür, hamam kültürü, Beypazarı yöresi hamam kültürü ve hamamda kullanılan malzemeler, sanat, el sanatları, işleme, işlemenin tarihçesi ve Türklerde işlemenin tarihçesi incelenmiş Beypazarı yöresi hamam kültüründe kullanılan ürünler tespit edilmiş ve işleme teknikleri araştırılmıştır.Hazırlanan bilgi formları doğrultusunda tespit edilen ürünlerin özellikleri incelenerek belirlenmiştir. İnceleme sonucu elde edilen verilere göre; Beypazarı hamam kültüründe kullanılan işlemeli ürünlerin çeşit, boyut, kullanılan gereç, teknik, renk, motif ve kompozisyon özellikleri ile bugünkü durumları tespit edilmiştir.Araştırmanın sonuç bölümünde bilgi formlarının değerlendirilmesi yapılmıştır. İlgili bulgular doğrultusunda elde edilen sonuçlar ve sonuçlara bağlı olarak öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
İn this study, the products with embroidery used in the traditional Turkish bath in Beypazarı district of Ankara were examined. It was intended to contribute to the education and training in this field with this this research.Research material has contained 58 products with embroidery used in the traditional Turkish bath in Beypazarı. This study is a descriptive model based on survey method.The population of the study, The historical development of Beypazarı, culturel structure of disrict, the culture, Turkish bath culture, Turkish bath culture of Beypazarı and materials used in the Turkish bath, the art, handcraft, embroidery, the history of Turkish embroidery by bibliograpy research and the products used in Turkish bath culture of Beypazarı were determined.The features of the products determined were identified by reviewing according to prepared data forms. Depending on the results obtained by the finding concerning the reviews; the type, the dimension, the tools used, the technique, the color, motif and the features of composition in Turkish bath culture of Beypazarı and situation of today were determined.At the and of the research, the evalution of data forms were made. In addition, some recommendations were put forward depending on the results obtained upon the concerning findings .