Ankara ili Beypazarı ilçesi Cumhuriyet, Zafer ve Kurtuluş mahalleleri geleneksel dokusunun koruma ve geliştirme önerisi
A project for conservations and rehabilitation of traditional sites in Cumhuriyet, Zafer and Kurtuluş district, Beypazarı Ankara
- Tez No: 155890
 - Danışmanlar: DOÇ.DR. IŞIK AKSULU
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Mimarlık, Architecture
 - Anahtar Kelimeler: Beypazarı, konut, ticaret, geleneksel, koruma, geliştirme, restorasyon SayfaAdedi : 396
 - Yıl: 2004
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Gazi Üniversitesi
 - Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 431
Özet
ANKARA İLİ BEYPAZARI İLÇESİ CUMHURİYET, ZAFER VE KURTULUŞ MAHALLELERİ GELENEKSEL DOKUSUNUN KORUMA VE GELİŞTİRME ÖNERİSİ (Yüksek Lisans Tezi) Akif YILMAZ GAZİ ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ Mayıs 2004 ÖZET Bu tez çalışmasının amacı, Ankara ili Beypazarı ilçe merkezinde, Cumhuriyet, Zafer ve Kurtuluş Mahalleleri sınırları içinde yer alan, Hıdırlık Tepesi'nin yamaçlarında kurulmuş olan geleneksel konut ve ticaret dokusunun korunması ve geliştirilmesi amacıyla bir öneri oluşturmaktır. Bu kapsamda, tez çalışması altı bölüm altında ele alınmıştır. Giriş bölümünde yapılan çalışmanın amaçları, kapsamı, çalışma yöntemi belirtilmiştir. İkinci bölümde Beypazarı'nın ve çalışma alanının fiziki, sosyal, ekonomik, tarihi ve mimari açıdan sahip olduğu özelliklerin değerlendirmesi yapılmıştır. Üçüncü bölümde ise inceleme konusu olarak tespit edilen alanın fiziksel, sosyal, ekonomik ve mimari yapısını ayrıntılı olarak tespit etmek amacıyla yapılan arazi çalışmalarının sonuçları değerlendirilmiş ve yorumlanmıştır. Dördüncü bölümde arazi çalışmaları sonucunda elde edilen verilerin çalışma alanının sorunları, olanakları, mimari özellikleri ile birlikte değerlendirmesi yapılmıştır. Beşinci bölümde, bir önceki bölümde ayrıntılı olarak yapılan değerlendirmelerin sonuçları göz önünde bulundurularak, sosyo-ekonomik yapı ve mimarî doku ile ilgili koruma, geliştirme ve sağlıklaştırmaya yönelik kararlar önerilmiştir. Altıncı bölüm olan sonuç bölümünde ise“Koruma Amaçlı İmar Planlarının”tarihi dokular açısından önemi üzerinde durulmuştur. Bu kapsamda planlama sürecinin önemli bir parçasını oluşturacağı düşünülen tez çalışmasında, önerilen kararların, koruma imar planı ile ilişkilendirilmesi gerekliliği hususu üzerinde durulmuştur. Bilim Kodu : 601.04.02
Özet (Çeviri)
Ill A PROJECT FOR CONSERVATION AND REHABILITATION OF TRADITIONAL SITES IN CUMHURİYET, ZAFER AND KURTULUŞ DISTRICT, BEYPAZARI ANKARA (M. Sc. Thesis) Akif YILMAZ GAZİ UNIVERSITY INSTITUTE OF SCIENCE AND TECHNOLOGY May 2004 ABSTRACT The objective of this thesis is to present a proposal of conservation and rehabilitation of traditional residence and commercial environment which has been established at the side of Hıdırlık hill, which is in between the borders of Cumhuriyet, Zafer and Kurtuluş districts in Beypazarı, Ankara. In this context this thesis study consists of six chapters. In the introduction, the objectives of the study and method of the study is presented. In the second chapter, the evaluation of Beypazan's physical social, economic, historical and architectural features is explained. In the third chapter, the results of the field studies, in order to understand the features of the study area in detail, is reviewed and interpreted. In the fourth chapter the problems and the potential facilities of the studied area is evaluated together with their architectural properties. In the fifth chapter still considering the results of the evaluations made in the previous chapter, the decisions made towards the conservation, developments and rehabilitations, which are related to socio-economic structure, and architectural environment are proposed. In the sixth chapter, which is the conclusion chapter, the importance of the“Conservation plans”for historical environments is emphasized. In this sense, the thesis is thought to play an importantIV role in the planning phase, and, essence and requirement of association of the given decisions with the area's conservation plan is stressed. Science Code: 601.04.02 Keywords : Beypazarı, residence, commercial, traditional, conservation, rehabilitation, restoration Pages Number: 396 Adviser: Assoc. Prof. IŞIK AKSULU