Mesleki ortaöğretimde yeni müfredat doğrultusunda öğretmenlerin eğitim ihtiyaçlarının belirlenmesi
The determining the educational needs of teachers in accordance with new curriculum in vocational high education
  1. Tez No: 278245
  2. Yazar: EROL NERİMAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BAHATTİN ERGEZER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Mesleki ortaöğretim, modüler sistem, hizmet içi eğitim, Vocational education, modular system, in service training
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Bölümü
  12. Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 139
Özet
Araştırmada, mesleki ortaöğretimde yeni müfredat doğrultusunda öğretmenlerin eğitim ihtiyaçları belirlenmeye çalışılmıştır. Araştırmanın çalışma alanını Milli Eğitim Bakanlığı 2009 yılı hizmet içi eğitim programının sonbahar döneminde yer alan 2 hizmet içi eğitim seminere katılan 200 öğretmen oluşturmaktadır. Bu amaçla veri toplama aracının ilk bölümünde, öğretmenlerin demografik özellikleri ile daha önce katıldıkları hizmet içi eğitim faaliyetlerinin içerikleri, hizmet içi eğitim faaliyetlerine katılmama nedenleri ve hizmet içi eğitim faaliyetlerinin nasıl verilmesi konularındaki görüşlerine yönelik sorular yer almaktadır. Veri toplama aracının ikinci bölümünde ise; yeni müfredat doğrultusunda öğretmenlerin eğitim ihtiyaçlarını belirlemeye yönelik 38 soru bulunmaktadır. Bu sorular öğretmenlerin yeni müfredat doğrultusunda hizmet içi eğitim ihtiyaçlarını ortaya koymaya yönelik yedi alt boyutta gruplandırılmıştır. Öğretmenlerin hizmet içi eğitim ihtiyaçlarının cinsiyete, mesleki tecrübeye ve okul türlerine göre farklılaşmalarının ne düzeyde olduğu; T testi ve ANOVA ile analiz edilmiştir. Araştırmada anlamlılık düzeyi 0,5 olarak kabul edilmiştir. Analizlerden elde edilen verilerde öğretmenlerin, yedi alt boyutta toplanan hizmet içi eğitim ihtiyaçlarında yapılan değerlendirmeler sonucu; öğrenciyi tanımaya yönelik eğitim ihtiyacının diğer eğitim ihtiyaçlarına oranla daha yüksek olduğu tespit edilmiştir. Öğretmenlerin hizmet içi eğitim ihtiyaçlarının diğer alt boyutları da orta düzeyde bulunulmuştur. Cinsiyet değişkenine göre öğretmenlerin eğitim ihtiyaçları farklılaşmazken, mesleki tecrübe ve okul türleri değişkenlerine göre farklılaşmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study is aimed to determine in service training needs of theacher in accordance with new program concept in vocational high education. The research universe of the study is in service training seminars conducted by the minestry of national education in 2009. The samble size is two in service training seminars in fall term that were participated by vocational high schools and 200 teachers. The questionair form was shaped in two part. The first part incluted questions that related with demografic information of teachers and also the opinion of teachers on the in-service trainings they took part in before (its content and the reasons of their participation to those programs). In the second part of questionaire, there were 38 questions to understand the educational needs of theachers in accordance with new education program. The differantion level of the in service training needs of theacher according to their gender, profession experience and the type of the school was analized by using T Test and One Way ANOVA techniques. The significant level was accepted as 0.05. As a result of these analizing, the teachers need of the recognizing students was found highest than other six in service training needs. The teachers other in service training needs was found moderate level. There were differentiation by the experience level and type of the schools. But there was no differentiation by the gender.