Kadrolu, sözleşmeli ve ücretli statüye göre öğretmenlerin mesleki aidiyet duygusunun değerlendirilmesi (Antalya ili, Alanya ilçesi ilköğretim okulları örneği)
The assessment of the emotions of teachers on the state of belonging to their profession according to the status as permanent, temporary and casual teaching
  1. Tez No: 278246
  2. Yazar: SELMA ÖZTAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ZUHAL CAFOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Aidiyet, mesleki aidiyet, kadrolu öğretmen, sözleşmeli öğretmen, ücretli öğretmen, öğretmen statüleri, statü ayrımı, The state of belonging, the state of belonging to profession, permanent staff teaching, temporary staff teaching, casual staff teaching, the status of teachers, the discrimination of the status
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Bölümü
  12. Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 138
Özet
Bu araştırmanın amacı, ilköğretim okullarında görevli kadrolu, sözleşmeli ve ücretli öğretmenlerin mesleki aidiyet duygularını çeşitli değişkenler açısından incelemek ve statüye bağlı oluşabilecek farklılıklara yönelik bazı çıkarımlar sunmaktır. Bu amaçla, öncelikle mesleki aidiyetin önemine ve mesleki aidiyeti etkileyen faktörlere ilişkin genel bir kavramsal çerçeve sunulmuştur.Tarama modelinde olan bu araştırmada, ilköğretim okulu öğretmenlerinin mesleki aidiyet duyguları, araştırmanın bağımlı değişkenini oluşturmuştur. Mesleki aidiyet üzerinde etkisi araştırılan statü, eğitim durumu, cinsiyet, çalışılan kurum, okuldaki çalışma süresi, mesleki kıdem, branş ve çalışılan kademe değişkenleri ise, araştırmada bağımsız değişken olarak kullanılmıştır. Ayrıca araştırmaya katılan öğretmenlerin kadrolu, sözleşmeli ve ücretli öğretmen ayrımı ile ilgili mesleki aidiyetlerini etkileyen görüş ve önerileri araştırılmıştır.Araştırmanın örneklemini, Antalya' nın Alanya ilçesinden seçilen 41 ilköğretim okulunda görevli 619 öğretmen oluşturmuştur. Araştırmada verilerin toplanması amacıyla araştırmacı tarafından geliştirilen bir anket kullanılmıştır. Araştırmanın alt problemlerinin çözümlenmesi amacıyla İlişkisiz Örneklemler için t-testi ve Tek Yönlü Varyans Analizi (ANOVA) kullanılmıştır.Araştırmanın sonuçları, araştırmaya katılan öğretmenlerin mesleki aidiyetlerine ilişkin branş ve eğitim kademesi değişkenlerine göre istatistiksel olarak anlamlı bir farklılıklar yoktur. Bununla birlikte, öğretmenlerin mesleki aidiyet duyguları; statü, eğitim durumu, cinsiyet, çalıştığı kurum, okuldaki çalışma süresi ve mesleki kıdem değişkenlerine göre anlamlı farklılıklar göstermiştir. Kadrolu öğretmenlerin, sözleşmeli ve ücretli öğretmenlere göre, eğitim enstitüsü/yüksekokulu mezunlarının eğitim fakültesi mezunlarına göre, kadınların erkeklere göre, ilçe merkezinde görevli öğretmenlerin köy ve kasabada görevli öğretmenlere göre, okulda 9 ve üstü yıl çalışanların diğer alt kategorilere göre daha olumlu mesleki aidiyete sahip oldukları saptanmıştır.Araştırmaya katılan öğretmenlerden bazıları, okul idaresi, öğretmenler, veliler yada öğrenciler tarafından statü ayrımı yapılması nedeniyle mesleki aidiyetlerinin olumsuz etkilendiği görüşündedir. Ayrıca, öğretmenlerin büyük bir çoğunluğu, ücretli ve sözleşmeli öğretmenliğin kaldırılması yada uygulamadaki sıkıntıların giderilmesi konusunda önerilerde bulunmuşlardır.Son olarak bu bulgular ışığında mesleki aidiyet ve statü ayrımına yönelik, ileride yapılabilecek bilimsel araştırmalara dair öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the emotions of elementary school teachers in terms of some variables on the state of belonging to their profession and to provide several implications for the differences depending upon the status of the teachers working as permanent ,temporary and casual staff.for this aim,Firstly,a general conceptual analysis on the importance of the state of belonging to profession and the factors affecting this situation was presented.As a descriptive study, dependent variables of this research were the feelings of elementary school teachers on the state of belonging to their profession.besides, variables on the state of belonging to profession of teachers such as status, educational status, gender, the current institution, years in current school, years in profession, branch, the current school level were used as independent variables. However, the thoughts and proposals affecting the state of belonging of teachers to their own professions about the discrimination of the teacher status as permanent, temporary and casual staff was examined.In this study, a total of 619 teachers working in 41 elementary schools from Antalya?s Alanya district were selected as the study sample by using cluster-sampling method. A self-developed questionnaire was used to gather data. In order to analyze the data, t-test for Independent Samples and One-Way Anova (ANOVA) were used.Results from this study indicated that there were no statistically significant differences in the state of belonging to profession of teachers according to the variables such as branch and educational status. The results also demonstrated that teachers? feelings on the state of belonging to their profession varied significantly in terms of the status, educational level, gender, current school, years in current school and years in profession.Besides it was concluded that some people have more positive thoughts on the state of belonging to their profession such as permanent teaching staff has more advantages than temporary or casual teaching staff at schools, people graduated from Institutions of Higher Education have also more superiorities than people graduated from Faculties of Education, teachers working in the centre of districts have more opportunities than teachers working in the villages, In addition teachers working at schools nine years or higher have more advantages than the lower categories.Some of the teachers participated in the research have in the opinion that the Professional state of belonging of them has been affected negatively by the discrimination of the status. In addition, Most of the teachers suggested that the temporary teaching staff,the casual teaching staff should be abolished or the problems related with this subject should be arranged in a beter condition.Finally, thanks to these findings, some proposals that may be realized in the future as scientific researches about the state of of belonging to profession and discrimination of the status.