Öz düzenleyici öğrenme stratejileri kullanımının ilk öğretim okulu dördüncü sınıf öğrencilerinin matematik dersindeki öz yeterlik algısına ve başarısına etkisi
The effect of self- regulated learning education strategies on the fourth grade primary students' perception of self efficacy and success on maths lesson
- Tez No: 278287
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. H. ŞENAY ŞEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Öz Düzenleyici Öğrenme, Öz Yeterlik Algısı, Matematik Başarısı, Self regulated Learning, The Perception of Self- efficacy, Maths Success
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Bölümü
- Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 144
Özet
Araştırma öz düzenleyici öğrenme stratejileri kullanımının ilköğretim okulu dördüncü sınıf öğrencilerinin matematik dersindeki öz yeterlik algısına ve başarısına etkisini bulmak amacıyla yapılmıştır.Araştırmanın çalışma grubunu 2008-2009 öğretim yılında Keçiören'de Kalaba İlköğretim Okulu ve Bağlum İlköğretim Okulu'nda okuyan öğrencilerden seçilen öğrenciler oluşturmuştur. Deney 2 ve Deney 1 grubu 26 öğrenciden oluşturulmuştur.Araştırma kapsamında verilerin toplanması için iki tür veri toplama aracı kullanılmıştır. Bunlar; 1. Matematik Başarı Testi, 2. Matematik Öz Yeterlik Algı ve Başarı Testidir.Denenceler doğrultusunda deney ve kontrol gruplarının matematik öz yeterlik algı ve başarı testi ortalamalarının karşılaştırılmasında aritmetik ortalama, standart sapma, bağımlı ve bağımsız t testi, tek yönlü Anova ve Scheffe testi kullanılmıştır.Araştırma kapsamında elde edilen bulgu ve sonuçlar şunlardır:1.Öz düzenleyici öğrenme stratejilerinden kendini değerlendirme ve kendini izleme stratejisinin kullanılması öğrencilerin matematik dersindeki öz yeterlik algılarını anlamlı düzeyde artırmıştır.2.Öğrencilerin matematik öz yeterlik algı son test puanları deney 2, deney 1 ve kontrol grubuna göre anlamlı bir farklılık göstermemektedir.3.Öz düzenleyici öğrenme stratejilerinden kendini değerlendirme ve kendini izleme stratejisinin kullanılması öğrencilerin matematik dersindeki başarılarını anlamlı düzeyde artırmıştır.4.Öğrencilerin matematik başarı testi son test puanları deney 2, deney 1 ve kontrol grubuna göre anlamlı bir farklılık göstermektedir. Deney 2 ve Kontrol grubu matematik başarı son test puanları arasında deney 2 grubu lehine anlamlı bir fark bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Master Degree, Education Programme and Tuition Discipline Thesis Advisor: Yrd. Doç. Dr. H. Şenay Şen November -2009The aim of this research is to determine the effect of self- regulated education strategies on the fourth grade primary students' perception of self efficacy and success on Maths lesson.This research is based on the students chosen from Kalaba Primary School and Bağlum Primary School in the 2008-2009 Education Year. Experiment 2 and Experiment 1 are composed of 26 students.In the scope of this research, two kinds of data collection tool were used to collect data. These are; 1. Matris Success Test, 2. Matris Self- efficacy and SuccessTest.In accordance with the subjects, experiment and control groups' perception of self efficacy and success average were compared. Arithmetic average, standart deviation, dependent and independent test and one way ANOVA and Scheffe test were used in tre comparisons.The findings and results collected in the scope of the research are:1. The strategy of self- evaluation and self- monitoring education increased students'perception of self efficacy.2.There is no significant difference between experiment 2, experiment 1 compared to control group post-test scores of students of mathematics self-efficacy perception.3.The strategy of self- evaluation and self- monitoring education increased students' success on Maths substantially.4.A significant difference was found in favor of between experiment 2, experiment 1 and control group post-test scores in math achievement tests.