Birlikte eğitim ortamına yerleştirilmiş zihinsel yetersizliği olan öğrencinin özel eğitim danışmanlığıyla akademik alanlarda disiplin alanlarında yapabildikleri dikkate alınarak yapılan öğretimin amaçları gerçekleştirmesine olan etkisi
The effects of delivered instruction on the goals of academic subjects taking into consideretion academic performans of mentally disabled sutudent who was placed in regular classroom
- Tez No: 278300
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET ÖZYÜREK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Özel Eğitim Danışmanlığı, Öğrencilerin Yapabildiklerine Göre Öğretim, Special Education Consultancy, Instruction Related To Students Can Do
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Eğitim Bölümü
- Bilim Dalı: Özel Eğitim Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 222
Özet
Bu araştırmanın genel amacı, birlikte eğitim ortamına yerleştirilmiş zihinsel yetersizliği olan öğrencinin özel eğitim danışmanlığıyla akademik alanlarda yapabildikleri dikkate alınarak yapılan öğretimin amaçları gerçekleştirmesine olan etkisini belirlemektir.Araştırmanın deseni tek denekli deneysel desenlerden davranışlar arası çoklu yoklama modeli desenidir.Araştırmanın deneğini, 2008?2009 öğretim yılında Satuk Buğra İlköğretim Okulu üçüncü sınıf şubesine devam eden 11 yaşında kız öğrenci oluşturmaktadır.Araştırma verilerinin toplanabilmesi için, öğretmen görüşme formu, Hayat Bilgisi, Matematik ve Türkçe dersi kontrol listeleri,?Noktalama İşaretleri?, ?Saat Okuma? ve ?Atatürk'ün Hayatı? ölçü aracı, sosyal geçerlilik formu geliştirilmiş ve uygulanmıştır.Araştırmada elde edilen verilerin analizinde grafiksel analiz kullanılmıştır. Araştırmada elde edilen bulgular şu şekildedir.Birlikte eğitim ortamına yerleştirilmiş zihinsel yetersizliği olan öğrencinin özel eğitim danışmanlığıyla akademik alanlarda yapabildiği dikkate alınarak düzenlenen öğretim, öğrencinin anılan akademik alanlarda amaçları gerçekleştirmelerine yol açmıştır. Birlikte eğitim ortamına yerleştirilmiş zihinsel yetersizliği olan öğrencinin özel eğitim danışmanlığıyla akademik alanlarda yapabildikleri dikkate alınarak yapılan öğretim öğrencinin amaçları gerçekleştirmesinde etkilidir. Özel eğitim danışmanlığıyla yapabildiği dikkate alınarak düzenlenen öğretimin, akademik alanlarda öğrencinin kazandığı amaçları farklı ortam ve kişiye genellemelerinde etkili olduğu izlenimi edinilmektedir. Araştırmaya katılan öğretmen öğrenci davranışları üzerindeki olumlu etkisi ve özel eğitim danışmanlığıyla yapabildiği dikkate alınarak düzenlenen öğretimin kullanışlılığı hakkında olumlu görüş bildirmişlerdir.Özel eğitim danışmanlığıyla zihinsel yetersizliği olan öğrencilere yapabildikleri ve gereksinimleri belirlenerek yapabildiklerine göre öğretim düzenlemesi onlar genel eğitim sınıfında gelişim ve akademik alanlarda ilerlemeleri sağlayabilir.Ayrıca özel eğitim danışmanlığıyla ilgili uygulamaya ve ileride yapılabilecek bilimsel araştırmalara dair öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The main purpose of this research, to determine the effects of the instruction that was prepared by regarding what the mentally deficient student accomodated joint education environment can do in different discipline scopes with the help of special education consultancy on the implementation of goals.The pattern of research is intra-behaviors multi attendance model pattern that is one of the single subject experimental patterns.The subject of research is a girl, 11 years old, who attends Saltuk Buğra Elementary School in 2008-2009 Educatıon year.To gather research data, the teacher interview form, Introduction to Science, Maths and Turkish course check lists, the detailed assesment measure aid of ?Punctuation?, ?Time Reading? and ?The Atatürk?s Life? were developed and used.In the analysis of data gathered by research, graphical analysis was used. The findings of the research are as follows:The instruction that was regulated by regarding what the mentally deficient student accomodated joint education environment can do in Turkish, Introduction to Science and Maths courses with the help of special education consultancy leadedstudent to realize the goals in afarementioned discipline fields. The instruction that was prepared by regarding what the mentally deficient student accomodated joint education environment can do in Turkish, Introduction to Science and Maths courses with the help of special education consultancy is very effective on the implementation of goals. The impression that instruction which was prepared by regarding what the student can do by the help of special education consultancy is effective on making student capable to generalize the aims with different environment and person is gained. The attendant teacher of research stated positive opinions about the practicability of instruction prepared by regarding what the student can do by the help of special education consultancy.To determine what the mentally deficient student can do by the help of special education consultancy and their needs and then, to regulate an instruction in terms of these needs and capabilities may cause an improvement in their development and discipline fields.Moreover, some suggestions on future scientific researchs related with special education consultancy were presented.