Türkiye ile İngilterenin lise coğrafya öğretim programlarını karşılaştırmalı olarak incelenmesi(9.sınıf)
The comperative examination of Turkish and English high school geography curriculums
  1. Tez No: 278310
  2. Yazar: AİSHAN ADİL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÜLKÜ ESER ÜNALDI
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Program, karşılaştırmalı eğitim, coğrafya, Curriculum, Comperative Education, Geography
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Bölümü
  12. Bilim Dalı: Ortaöğretim Sosyal Alanlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 123
Özet
Bu doktora çalışmasının amacı, Türkiye'deki lise 9. sınıf coğrafya öğretim programı ile İngiltere'nin lise 9. sınıf coğrafya öğretim programlarının karşılaştırılmalı olarak incelemektir.Bu çalışmada, Türkiye ve İngiltere'de ortaöğretim coğrafya öğretim programında bugüne kadar yapılan değişiklikler incelenerek edindiğimiz bilgiler karşılaştırılmış ve daha detaylı bilgi edinmek için bir anket uygulaması yapılmıştır. Anket, Türkiye'den 40 coğrafya öğretmenine, İngiltere'den 18 coğrafya öğretmenine uygulanmıştır. Araştırmaya katılan öğretmenlere her soru için 5 seçenek sunulmuştur.Türkiye ve İngiltere'de coğrafya öğretim programları ile ilişkin elde edilen sonuçlardan bazıları şunlardır: Her iki ülkede de programın amaçlarının toplumun beklentilerini kısmen karşıladığı sonucuna ulaşılmıştır. Eğitim program dilinin anlaşılabilirliği ile ilgili olarak, her iki ülkede de araştırmaya katılan çalışma grubundan elde edilen veriler, programın ?kısmen? anlaşılır bir dille yazıldığını göstermiştir. Programın tutarlılığı bakımından, her iki ülke çalışma grubu programın ?büyük ölçüde? tutarlı olduğunu belirtmiştir.Her iki ülkede de programın amaçlarının öğrenci seviyesine uygun olup olmadığı bakımından da ?büyük ölçüde? tutarlı olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Türkiye'de uygulanan program öğrencide coğrafya dersine karşı ?kısmen? olumlu bir tutum geliştirmekte iken, İngiltere'de ?büyük ölçüde katılıyorum? şıkkına yoğunlaşılmıştır. Türkiye'de uygulanan program, öğrencilerde günlük hayatta karşılaştıkları problemleri çözmeye yarayacak düşünmeyi ?kısmen? gerçekleştirdiğini, İngiltere'de ise bu ifadeye katılma derecesinin ?büyük ölçüde? olduğu ortaya çıkmıştır. Her iki ülkede de öğrenciler coğrafya dersinde edindikleri bilgi ve becerileri, günlük hayattaki problemlerin çözümünde ?kısmen? kullanabildiği yönünde görüş bildirmişlerdir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is a comparative examination of Turkish and English 9th level high school geography curriculums.In this study, Turkish and English high school geography curriculums have been compared and examined. In order to get deeper information a survey has been conducted. The survey has been applied to 40 teachers from Turkey and 18 geography teachers from England. 5 options have been presented to the participants.Here are some results which have been gathered from Turkish and English geography curriculums: It has been found that in both countries curriculum aims met social expectations. In terms of comprehensibility of geography curriculums, participants in both countries said tat curriculum is ?rarely? comprehensible. And the data shows that in both countries curriculums are mostly consistent.Concerning to appropriateness of geography curriculums in both countries, participants cited that it is ?mostly? appropriate to the students? levels. The people participated in the workshop in both countries came to conclusion that the program was written in a partially understandable language. The workshop group in both countries agreed that the program was consistent in a large magnitude. The same outcome was also valid for the program aim, weather it was appropriate to the level of the students. The program in Turkey made the students to gain a partially positive approach for geography lesson, while in England in majority it was ?I agree in large scale?. In Turkey the thought that the program will have benefit to solve the daily problems facing the students was partially accomplished. While in England the participation came out to be in a large magnitude. Consequently, in both countries the knowledge and the skill gained from the geography lesson by the students helped them to partially solve the daily faced problems.