İlköğretim 5. sınıf sosyal bilgiler dersi adil olma değerinin öğretiminde, çoklu zekâ kuramının uygulanması
The implement of multiple intelligence theory on the teaching of justness value in primary education 5th grade social sciences course
- Tez No: 278311
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NECMETTİN KARAKAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Sosyal Bilgiler, Değer Eğitimi, Çoklu Zekâ Kuramı, Social sciences, value education, multiple intelligences theory
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İlköğretim Bölümü
- Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 131
Özet
Bu araştırmada; İlköğretim 5. Sınıf Sosyal Bilgiler dersi değer eğitiminde, çoklu zekâ kuramına göre hazırlanan eğitim durumlarıyla, geleneksel öğretim yöntemiyle verilecek eğitim durumlarının, öğrencilerin seçilen değere ilişkin görüşlerine ve değeri içselleştirmelerine yaptığı etkiyi karşılaştırmak amaçlanmıştır. Bu amaçla, değer olarak ?Adil Olma? değeri seçilmiştir.Araştırmanın örneklemini, 2008-2009 öğretim yılında Kırıkkale ili merkez ilçede yer alan resmi ilköğretim okulları arasından seçkisiz örnekleme yoluyla seçilen Mustafa Necati İlköğretim Okulu ve Tınaz İlköğretim Okulu'nda okuyan beşinci sınıf öğrencileri oluşturmuştur.Araştırmada; ön test, son test kontrol gruplu deney deseni kullanılmıştır. Araştırmanın problemine ilişkin veriler, araştırmacı tarafından geliştirilen ?Adil Olma Ölçeği? ve ?Görüş Alma Formu? na verilecek öğrenci cevaplarının toplanmasıyla elde edilmiştir.Araştırmada; Adil Olma Ölçeği'nin verilerinin çözümlenmesinde, aritmetik ortalama, frekans ve standart sapma; öğrencilerin araştırmacının sorduğu sorulara verdikleri cevapların çözümlenmesinde ise verilen dokümanlar içerik analizine tabii tutulmuştur. Adil Olma Ölçeği ve dokümanların analizinde, deney ve kontrol gruplarına uygulanan ön test ve son test için bağımlı gruplarda ?t? testi uygulanmıştır. Deneysel işlemin etkili olup olmadığı iki grubun ön test ve son test puanlarının karşılaştırılması ile belirlenmiştir. Bu karşılaştırmada alınan iki ortalama arasındaki farkın anlamlı olup olmadığı bağımsız gruplarda ?t? testi ile sınanmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, the aim is while giving justness value in 5th grade social science course, comparing traditional teaching method education conditions with education conditions prepared according to Multiple Intelligence Theory in terms of students? effect on the content information related to chosen value and internalization of the value. For this aim ?Being Just? value is chosen.The participants of the study are 2008-2009 education year 5th grade students of Mustafa Necati Primary Education School and Tınaz Primary Education School, government schools of Kırıkkale.In the study, pre-test post-test design was used. The data related to the problem of the study were gained from the participants with the Justness Instrument and Opinion Taking Form developed by the researcher.In the study, in the analysis of the data gathered with Justness Instrument mean, frequency, and standard deviation were used. The answers of students that were given to the researcher?s questions were analyzed with content analysis. In analysis of Justness Instrument and documents the pre and post-test given to the control and experiment groups, t test was used. To see whether the experimental process worked or not pre and post test results will be compared. In this comparison one way variance analysis is used.