21. yüzyıl teknolojik gelişmeleri çerçevesinde transhümanizm ve din eğitimi
Transhumanism and religious education in the context of 21st century technological developments
- Tez No: 977454
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MUSTAFA CABİR ALTINTAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilim ve Teknoloji, Eğitim ve Öğretim, Din, Science and Technology, Education and Training, Religion
- Anahtar Kelimeler: 21. yüzyıl, Din eğitimi, 21. century, Religious education
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Şırnak Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, 21. yüzyıl teknolojik gelişmelerinin (yapay zekâ, biyoteknoloji, nanoteknoloji, NBIC, metaverse ve siborg sistemleri) transhümanist düşünceyle kesişimini ve bu kesişimin din eğitimine etkilerini incelemektedir. Nitel araştırma deseninde, doküman incelemesi yöntemi kullanılarak ulusal ve uluslararası literatür sistematik biçimde taranmış, kavramsal çerçeve üzerinden çok boyutlu bir değerlendirme yapılmıştır. Bulgular, teknolojilerin din eğitimine üç eksende dönüştürücü fırsatlar sunduğunu göstermektedir: (i) kişiselleştirilmiş ve uyarlanabilir öğrenme (AI tabanlı öğretim, öğrenme analitiği), (ii) deneyimsel ve görselleştirilmiş öğretim (AR/VR, metaverse ile ibadet ve mekân simülasyonları), (iii) erişim ve kapsayıcılık (dijital platformlar, açık kaynak içerikler). Bunun yanında doğruluk ve içerik güvenliği, mahremiyet, algoritmik önyargı, otantiklik (sanal ritüellerin geçerliliği) ve teknolojik bağımlılık gibi riskler de tespit edilmiştir. Felsefi ve teolojik düzlemde transhümanizmin insan doğası, fanilik, kader ve tevazu anlayışlarıyla gerilim üretebildiği; ancak acının azaltılması, bilginin artırılması ve engellerin kaldırılması gibi hedeflerde sınırlı bir kesişim alanı bulunduğu ortaya konmuştur. Araştırma, din eğitiminde“bilinçli entegrasyon”yaklaşımını önermektedir: Yüz yüze etkileşim, manevi rehberlik ve değer aktarımı korunurken dijital araçlar destekleyici ve pekiştirici biçimde kullanılmalı; etik kılavuzlar, içerik denetimi, öğretmen ve öğrenci dijital okuryazarlığı ile disiplinlerarası iş birliği kurumsallaştırılmalıdır. Din eğitiminin geleneksel hedefleri ile transhümanist çağın gereklilikleri dengelendiğinde hem bilişsel öğrenme hem de manevi ve ahlaki gelişim birlikte güçlenebilmektedir.
Özet (Çeviri)
This study examines the intersection of 21st-century technological developments (artificial intelligence, biotechnology, nanotechnology, NBIC, the metaverse, and cyborg systems) with transhumanist thought and the impact of this intersection on religious education. A systematic review of national and international literature was conducted using a qualitative research design, document review, and a multidimensional assessment was conducted based on the conceptual framework. The findings demonstrate that technologies offer transformative opportunities for religious education along three axes: (i) personalized and adaptive learning (AI-based teaching, learning analytics), (ii) experiential and visualized teaching (AR/VR, metaverse and worship and space simulations), and (iii) access and inclusiveness (digital platforms, open-source content). Furthermore, risks such as accuracy and content security, privacy, algorithmic bias, authenticity (validity of virtual rituals), and technological dependency were identified. On a philosophical and theological level, transhumanism can create tension with understandings of human nature, mortality, fate, and humility; However, it has been demonstrated that there is limited overlap between goals such as alleviating suffering, increasing knowledge, and removing barriers. The research recommends a“conscious integration”approach in religious education: While face-to-face interaction, spiritual guidance, and the transmission of values are maintained, digital tools should be used in a supportive and reinforcing manner; ethical guidelines, content monitoring, teacher and student digital literacy, and interdisciplinary collaboration should be institutionalized. When the traditioal goals of religious education are balanced with the demands of the transhumanist age, both cognitive learning and spiritual and moral development can be strengthened.