Kimya eğitimi öğretmen adaylarının bilimin doğası hakkındaki görüşleri ile ilgili boylamsal bir çalışma
A longitudinal study of preservice chemistry teacher's views about the nature of science
  1. Tez No: 278349
  2. Yazar: EMİNE KAPANCIK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. M. AKİF ŞENELT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Bilimin doğası, bilimsel bilgi, kimya öğretmen adayları, Nature of science, scientific knowledge, preservice chemistry teachers
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Öğretmenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 77
Özet
Bu çalışmanın amacı Gazi Üniversitesi Kimya Eğitiminde okuyan öğretmen adaylarının bilimin doğası hakkındaki görüşlerini belirlemek ve bu görüşlerin literatürdeki görüşlerle uygunluğunu test etmektir. Ayrıca bu çalışmada her sınıf düzeyine göre öğretmen adaylarının bilimin doğası kavramlarının nasıl değiştiği araştırılmıştır.Bu çalışma 2008-2009 öğretim yılında Gazi Üniversitesi Kimya Eğitimi bölümünde okuyan 131 öğretmen adayı (79 kız, 52 erkek) ile yapılmıştır. Çalışmaya katılan öğretmen adayların bilimin doğası kavramlarını belirleyebilmek için Rubba ve Anderson (1978) tarafından geliştirilen ?Nature of Scientific Knowlenge Scale? anketi uygulanmıştır. Bu anketten elde edilen sonuçlara göre her sınıftan en yüksek ve en düşük puan alan öğretmen adayı belirlenerek toplam 10 öğretmen adayı (5 kız 5 erkek) ile görüşmeler yapılmıştır. Bu görüşme soruları Lederman, Abd-El-Khalick, Bell ve Schwartz (2002) tarafından geliştirilen ?Views of The Nature of Science? (Bilimin Doğası Hakkındaki Görüşler) anketinin uyarlanmasıyla oluşturulmuştur.Anket ve görüşmelerin sonuçları, ilk üç sınıfta okuyan öğretmen adaylarının bilimin doğası hakkında son sınıfta okuyan öğretmen adaylarına göre daha geleneksel bakış açısına sahip olduğunu göstermektedir.Öğretmen adaylarının transkriplerinin incelenmesi sonucu başarı puanlarının bilimin doğası kavramlarına etkisi olmadığı fakat beşinci sınıftaki öğrencilerin almış oldukları bilimin doğası ile ilgili derslerin öğrencilerin bilimin doğası kavramlarına etkisi olduğu bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to determine preservice chemistry teachers? views about the nature of science (NOS) in Gazi University and to test this views with literature. Additionally how this views change according to each class level was investigated in this study.This study was administered the total 131 preservice teachers (79 women, 52 men) Gazi University Faculty of Chemistry Education in education year of 2008?2009. ?Nature of Scientific Knowlenge Scale? (NSKS) questionnaire developed by Rubba and Anderson (1978) was applied to assess the preservice chemistry teachers? views on the NOS. According to result of this questionnaire the preservice teachers who take maximum and minimum point in each class were interviewed to investigate the teachers views on the nature of science in depth. This interview?s questions were adapted ?Views of The Nature of Science? questionnaire developed Lederman, Abd-El-Khalick, Bell and Schwartz (2002).The result of the questionnaire and the interview revealed that the preservice teachers in the first three classes held traditional views on the nature of science than in the last class preservice teachers? views.In the result of examining the transcripts of the preservice teacher it was found that the success points haven?t effect on the nature of science views and the course about the nature of science taken by students of the fifth class have effect on it.