İlköğretim sosyal bilgiler eğitiminde mezarlıkların ve şehitliklerin kullanılması
Importance of graveyards and cemeteries in primary school social studies education
  1. Tez No: 278353
  2. Yazar: MİHRAÇ KULU
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BAHRİ ATA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Mezarlık, Şehitlik, Sosyal Bilgiler Öğretimi, Değerler, Cemetery, Graveyard, Social Studies Education, Values
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İlköğretim Bölümü
  12. Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 159
Özet
Bu çalışmanın amacı, Sosyal Bilgiler eğitiminde, mezarlık ve şehitliklerin kullanılmasıyla, Sosyal Bilgiler Dersi'nin temel öğelerinden değerlerin öğretiminde ve aktarımında mezarlıkların ve şehitliklerin nasıl etkili olduğunu incelemektir.Araştırmada yarı yapılandırılmış görüşme formu aracılığıyla toplanan verilerin çözümlenmesinde nitel araştırma türlerinden biri olan ?betimsel analiz? tekniği kullanılmıştır. Öğrencilerin Mezarlıklar, Şehitlikler ve Devlet Mezarlıkları hakkında düşüncelerinin belirlenmesi amacıyla yarı yapılandırılmış görüşme formu hazırlanmıştır. Hazırlanan görüşme formu Şehitlik ve Devlet Mezarlığı gezisi öncesi ve sonrası öğrencilere uygulanmıştır.Araştırmanın uygulama aşaması, 2008-2009 öğretim yılında Ankara'da bir özel okulda öğrenim gören 8. sınıf öğrencileridir. Çalışma grubunda 19 öğrenci yer almaktadır. Bu öğrencilerin 7'si kız, 12'si erkektir.Araştırmanın nitel analiz sonuçları, elde edilen bulgularla Şehitlik ve Devlet Mezarlığı gezisi öncesi ve sonrası öğrencilerin duygularının tamamen olumlu yönde değiştiği gözlemlenmiştir. Öğrencilerin mezarlıklara karşı gezi öncesindeki olumsuz duyguları gezi sonrasında böyle bir gezi deneyimi ile olumlu yönde değişmiştir.İlköğretim 8. Sınıf Türkiye Cumhuriyeti İnkılâp Tarihi ve Atatürkçülük dersi kazanımları incelendiğinde öğrencilere kazandırılması hedeflenen beceriler ve bunlara ilişkin değerler ile araştırmanın örtüştüğüne ulaşılmıştır. İlgili kazanım, beceriler dikkate alındığında öğrencilere kazandırılmak istenen değerler; sorumluluk, vatanseverlik, dayanışma, özgürlük ve bağımsızlık, çalışkanlık, Türk büyüklerine saygı ve duyarlılık olarak tanımlanmıştır. Gezi sonrası bu değerlerin büyük kısmının öğrenciler tarafından ifade edilmiş olması mezarlıkların ve şehitliklerin Sosyal Bilgiler Dersi'nde kullanılmasının uygun olduğunu göstermiştir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to investigate the effects of graveyards and cemeteries on teaching basic components of values of Social Studies Lesson, by using the graveyards and cemeteries in Social Studies education.In this research, a ?descriptive analysis? technique is used which is a quantitative research type used in the analysis of data collected by means of a semi-structured interview form. A semi-structured interview form is prepared to determine the opinions of the students on graveyards, cemeteries, and state cemeteries. The semi-structured interview form is applied to the students before and after the visits to the cemeteries and state graveyards.Application phase of the research is the students of the 8th class of Ankara a private school in 2008-2009. The student population consists of 19 students. Among these, there are 12 boys and 7 girls.Quantitative results of the research study have shown that the feelings and opinions of the students have changed positively, before and after the visits to the cemeteries and state graveyards. The negative feelings of the students about the graveyards before the visit have changed positively with such a visit experience.The investigation of benefits of the 8th class of the ?Türkiye Cumhuriyeti İnkılâp Tarihi ve Atatürkçülük? lesson have shown that this research study is in parallel with the aim and values that the subject lesson tries to give to the students. The aim and benefits are defined as; responsibility, patriotism, solidarity, freedom and independence, studiousness, respect to the Turkish people, and sensitivity. The fact that the majority of these values are expressed by the students after the visit has shown that the usage of the cemeteries and graveyards in the Social Studias Lesson is favourable.