Gazi Eğitim Enstitüsü Resim-iş Bölümü el yazması mezuniyet tezleri üzerine bir araştırma (1933-1978)
A research on handwriting graduation thesis of Gazi Institute of Education painting and craft department (1933-1978)
  1. Tez No: 278354
  2. Yazar: AYSUN ALTUNÖZ YONUK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NİHAT BOYDAŞ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Güzel Sanatlar, Education and Training, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Gazi Eğitim Enstitüsü, mezuniyet tezi, el yazması, Gazi Institute of Education, Graduation Thesis, Hand Writing
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Resim-İş Öğretmenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 304
Özet
Bu çalışma Gazi Eğitim Enstitüsü Resim-İş Şubesi'nde (GEER-İŞ) 1933-78 yılları arasında yapılan el yazması mezuniyet tezlerini değerlendirmek ve sanat eğitimine katkısını araştırmak üzere hazırlanmıştır.Gazi Eğitim Fakültesi Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü Bölüm Başkanlığı odasında bulunan 1933-78 yıllarına ait GEER-İş öğrencilerinin hazırlamış oldukları mezuniyet tezleri, Dewey Onlu Sınıflandırma Yöntemi'ne (DOSS) göre numaralandırılarak arşivlendirilmiştir. On beş farklı küme altında gruplandırılmış olan bu tezler çok değişkenli analiz tekniği ile incelenmiştir. Tezlerin betimleme, içerik analizleri ve yorumları nitel araştırma yöntemleri adı altında gerçekleştirilmiştir. Bu değerlendirmelerde nicel verilerden de yararlanılmıştır.Unutulmaya yüz tutmuş bu tezler ile bir dönem ve döneme imzasını atan bir kuşağın sanat eğitimi anlayışı gün yüzüne çıkarılmıştır. Elde edilen veriler sanat eğitimi sınırları içinde değerlendirilmiştir. Böylece o yıllara ait sanat eğitimi profili mezuniyet tezleri üzerinden oluşturulmuştur. Toplanan veriler sanat eğitimi alan öğrencilerin eğitim kazanımlarının ölçülmesinde güçlü bir araç olabileceğini göstermiştir. Mezuniyet tezi hazırlama uygulamalarının yeniden düzenlenerek sanat eğitimi programlarına dahil edilmesi gereği ortaya çıkmıştır. Mezuniyet tezlerinin biçimsel ve içeriklerine yönelik öneriler getirilmiştir.Araştırma sürecinde oluşturulan kütüphane, Gazi Eğitim Enstitüsü Resim-İş Kütüphanesi (GEER-İK) adı altında araştırmacıların kullanımına sunulurken geç kalınmış manevi bir borç da bu emeğe sahip çıkılarak ödenmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study has been prepared to evaluate hand-written graduation theses that were submitted to the Gazi Institute of Education Painting and Craft Branch (GIEP-C) between the years 1933 and 1978 and investigate their contribution to the art education.The graduation theses written in the period of 1933-1978 are available in Head of Department room of Gazi Faculty of Education Department of Fine Arts Teaching by GIEP-C students have been archived and enumerated according to Dewey Decimal Classification Method (DDCM). These theses which have been classified under fifteen different clusters are examined by multi-variable analysis technique in this dissertation.In this way, this dissertation aims to shed light on the period?s understanding of the art education by analyzing these theses that were otherwise bound to be forgotten. The acquired data have been evaluated within the boundaries of art education. Thereby, the art education profile belonging to those years has been compromised over these graduation theses. Description, content analyses, and comments of these theses are evaluated under the heading of qualitative research methods. These evaluations also utilized quantitative data. Those acquired data show that graduation theses can be a strong tool for measurement for educational attainment of fine art teaching students. The dissertation shows the need to incorporate graduation thesis into the art education curriculum in the current period as well. It also makes specific proposals as to the content and the form of these theses.In the process of writing this dissertation, Gazi Institute of Education Painting and Craft Branch Library (GIEP-CL) has been formed and presented for the use of the researchers. In this way, it aims to pay back the debt to the original authors? labor.