The effects of captioning on EFL learners' listening comprehension: An investigative study with intermediate level university prep-school students
İngilizce altyazı kullanımının İngilizceyi yabancı dil olarak öğrenenlerin dinleme anlama becerisine etkileri: Orta düzey İngilizce hazırlık sınıfı öğrencileriyle bir çalışma
  1. Tez No: 278409
  2. Yazar: HÜLYA FELEK BAŞARAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÜL DURMUŞOĞLU KÖSE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, İngiliz Dili ve Edebiyatı, Education and Training, English Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: authentic materials, films, captioning, listening comprehension, EFL, intermediate learners
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yabancı Diller Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İngilizce Öğretmenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 133
Özet
Bu çalışma, İngilizce bir filmde altyazı kullanımının İngilizceyi yabancı dil olarak öğrenen orta seviye İngilizce yeterliğine sahip üniversite hazırlık sınıfı öğrencilerinin dinleme-anlama becerisi üzerindeki etkilerini araştırmak amacıyla desenlenmiştir. Akdeniz Üniversitesi Yabancı Diller Yüksek Okulunda bulunan iki sınıf, bu çalışmaya deney ve kontrol grubu olarak katılmıştır. Katılımcılar, 66 İngilizce Öğretmenliği bölümü hazırlık sınıfı öğrencisidir. Çalışmanın başında, tüm öğrencilerin İngilizce dinleme yeterliklerinin eşit seviyede olduğunu doğrulayabilmek için standart bir sınav olan `First Certificate in English' sınavının Cambridge University Press tarafından hazırlanmış bir örneği uygulanmıştır ve istatistikî analiz sonuçlarına göre, tüm katılımcıların İngilizce dinleme yeterliklerinin eşit seviyede olduğu belirlenmiştir. `Matchstick Men' filminin ilk 24 dakikası kesilip araştırma materyali olarak kullanılmıştır. Ölçme aracı olarak da, araştırmacı tarafından filmin içeriği temel alınarak hazırlanmış 16 maddelik dinleme-anlama sınavı kullanılmıştır. Sonuçları istatistikî olarak inceleyebilmek için kullanılan Bağımsız Örneklem t-testi'nin sonuçları, deney grubu öğrencilerinin kontrol grubundakilerden daha iyi bir başarı elde ettiklerini göstermiştir. Bu nedenle, bu araştırmada altyazıların İngilizceyi yabancı dil olarak öğrenen orta seviye İngilizce yeterliğine sahip öğrencilerin dinleme-anlama becerileri üzerinde olumlu etkiler gösterdiği sonucuna varılmıştır. Ayrıca, katılımcıların İngilizce altyazılı filmin öğretme materyali olarak kullanılmasına yaklaşımları hakkında bilgi edinebilmek amacıyla bir anket uygulanmıştır. Yüzde ve frekans incelemesi yapılan anket sonuçlarına göre, altyazılı film kullanımı katılımcılar tarafından faydalı ve eğlenceli bulunmuştur. Daha sonra, katılımcıların dinleme anlama sınavındaki başarılarını etkilemiş olabilecek herhangi bir faktör olup olmadığını ortaya çıkarabilmek için deney ve kontrol grubundan temsili olarak en yüksek ve en düşük puanları alan 4'er kişi (toplam 16 kişi) ile yarı yapılandırılmış bir görüşme yapılmıştır. Fakat görüşme yoluyla araştırılan hiç bir faktörün katılımcıların dinleme anlama sınavından aldıkları puanlarla bir bağlantısı olmadığı sonucuna varılmıştır. Sonuçta, tüm bu olumlu bulgular İngilizce altyazılı filmlerin İngilizceyi yabancı dil olarak öğrenen orta seviye İngilizce yeterliğine sahip öğrencilere İngilizce dinleme-anlama açısından faydalı bir deneyim kazandırabileceğini göstermiştir.
Özet (Çeviri)
This study was designed to investigate the effects of using captions with an English language film on the listening comprehension of intermediate level university students learning English as a Foreign Language. Two classes previously constructed by the administration of Foreign Languages School participated as experimental and control groups in this study. These intact groups included a total of 66 preparatory school students of English Language Teaching department in Akdeniz University. In order to confirm that all the subjects had the same level of listening proficiency at the onset of the study, a standardised listening proficiency test ? a sample First Certificate in English test prepared by Cambridge University Press ? was administered to the subjects, and according to the results of independent samples t-test on subjects? scores on this test, it was found that all the subjects in both experimental group and control group had the same level of listening proficiency. First 24-min segment of the film `Matchstick Men? was captured and employed as the research material. Experimental group subjects (n=32) watched the film segment with captions, whereas the subjects in control group (n=34) watched the same segment without captions. The English language dependent measure consisted of a 16-item content-specific multiple-choice listening comprehension test devised by the researcher. The results of independent samples t-test procedures revealed that the students in the experimental group outperformed their peers in the control group. As a result, it was concluded that captions yielded highly positive effects on intermediate level EFL students? listening comprehension of a film segment. Moreover, subjects? perceptions of captioned film as an instructional material were examined by utilizing a questionnaire. According to the results of qualitative data, it was assumed that this multi-sensory (to view the video action, hear the spoken word, and see the printed text) presentation was perceived as a helpful and entertaining instructional material by the subjects. Furthermore, so as to find out if there were any factors which might have an effect on subjects? listening comprehension scores, two representative groups from the experimental group and control group ? four of the subjects having the highest scores and four having the lowest scores in each group (totally 16) ? were interviewed about their English language backgrounds and habits. Nevertheless, none of the factors investigated through the interview demonstrated a relation with subjects? listening comprehension scores. On the whole, these outcomes indicated that captioned films might offer an invaluable experience to intermediate level EFL students in terms of listening comprehension.