Sürdürülebilir turizm ve Efes örneği
Sustainable tourism and an investigation in Ephesus
  1. Tez No: 278522
  2. Yazar: SEÇKİN ESER
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HÜSEYİN ÇEKEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Turizm, İşletme, Tourism, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Sustainability, Sustainable Development, Sustainable Tourism, Cultural Tourism
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Muğla Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 153
Özet
Günümüzde sanayileşmenin gelişmesi ile birlikte oluşan kentleşme, yaşam koşullarının güçleşmesi ve diğer olumsuz etkenler, özellikle kentsel alanlarda yaşayan insanlar üzerinde büyük baskılar oluşturmaktadır. Bu baskılardan kaçış turizm hareketlerine yansımaktadır.Dünyanın değişen düzeni içerisinde teknolojinin değişmesi, insanların eğitim seviyelerinin ve boş zamanlarının artması, çevre bilincinin yayılmasıyla birlikte son yıllarda seyahatlerin yön değiştirdiğini ve özellikle doğal, kültürel açıdan hassas olan alanlara yönelik bir akımın olduğunu görülmektedir. Buna bağlı olarak bu alanların geleceğine ilişkin endişeler de gündeme gelmektedir. Bundan dolayı bu alanlara yönelik bir talebin olumsuzluklarını en aza indirmek için sürdürülebilirlik veya sürdürülebilir kalkınma anlayışı da önem kazanmaktadır.Sürdürülebilir kalkınma son yılların yeni bir yaklaşımı olarak karşımıza çıkmaktadır. İnsan ile doğa arasında bir denge kurarak doğal kaynakları tüketmeden, gelecek nesillerin ihtiyaçlarının karşılanmasına ve kalkınmasına imkân verecek şekilde bugünün ve geleceğin yaşamasını ve kalkınmasını programlama anlamını taşımaktadır. Buna göre ilkeleri belirlenen sürdürülebilir kalkınma kavramı, birçok alana ve disipline uyarlandığı gibi turizme de uyarlanmış ve sürdürülebilir turizm anlayışı ortaya çıkmıştır.Bu anlayış çerçevesi içerisinde yaşanmakta olan olumsuz deneyimlerden dolayı ekonomi, çevre ve insanın bir bütün olarak düşünülmesi gerekmektedir. Turizm faaliyetleri genellikle doğal dengenin çok duyarlı olduğu yerlerde gelişmekte ve önlem alınmadığında bu dengeyi bozabilmektedir. Bu dengeyi sağlamak amacıyla özellikle kitle turizminden kaynaklanan olumsuz çevresel etkilere bir tepki olarak ortaya çıkan sürdürülebilir turizm yaklaşımı doğal, kültürel ve diğer kaynakların zarara uğratılmadan gelecek nesillere aktarılması bakımından büyük önem taşımaktadır.Ülkemiz sahip olduğu doğal, kültürel ve tarihi değerleri ile çevresindeki ülkeler içinde en şanslı olanıdır. Fakat ülkemiz sürdürülebilirlik alanında fazla bir gelişme göstermemiştir. `Sürdürülebilir Turizm' kavramı henüz ülkemizde tam anlaşılmış ve önemi kavranmış bir konu değildir. Bu tez çalışmasının amacı da, böylesine önemli bir konunun ülkemiz açısından değerlendirilerek, araştırma kapsamı içine alınan Efes Ören yerinde sürdürülebilir turizmin sağlanması ve geliştirilmesi için bir model oluşturmak ve gelişme stratejilerini belirlemektir.Bu çalışmada araştırma yöntemi olarak ?Gözlem? kullanılmıştır. Gözlem türlerinden ?Yapılandırılmamış Alan Çalışması ? Katılımlı gözlem? kullanılarak analiz edilmeye çalışılmıştır. Sürdürülebilir turizm kapsamı çerçevesinde ?Swot Analizi? tekniği ile genel bir değerlendirme yapılmaya çalışılmıştır.Anahtar Kelimeler : Sürdürülebilirlik , Sürdürülebilir Kalkınma, Sürdürülebilir Turizm, Kültür Turizmi
Özet (Çeviri)
Today, the urbanization deriving from developing industrialization, growth of difficulties in living conditions and other negative factors put considerable pressure particularly on the people living in urban areas. The escape from these pressures has impacts on tourism movements.It can be seen that technological changes within the changing world, increases in the educational level and spare times in people?s lives, as well as the spread of environmental conscious have recently caused a change of direction in travels and a shift particularly into naturally and culturally sensitive areas. Accordingly, there are some concerns over the future of these areas, which is becoming a current issue. Therefore the sustainability and understanding of sustainable development gain importance in order to minimize the negative aspects of a demand related to these areas.The sustainable development is a new approach which has been experienced in recent years. It?s referred to as programming the life and development of today and future by striking a balance between the human and nature without consuming natural resources and in a way to ensure that future generations are improved and their needs are met. Accordingly, the concept of sustainable development with determined principles has been adapted to tourism, as well as many areas and disciplines, and thus the understanding of sustainable development has emerged.As part of this understanding, the economy, environment and people should be considered as a whole due to current negative incidents. Tourism activities generally develop in places where the natural balance is very sensitive and thus this balance might be disturbed, unless measures are taken. The sustainable tourism approach, which has emerged so as to strike this balance as a reaction against negative environmental impacts deriving particularly from the mass tourism, is critically important in terms of transferring cultural and other resources the next generations without any damage.Our country is the luckiest one among our neighboring countries thanks to its natural, cultural and values. But our country has not made a considerable progress in terms of sustainability. The concept of ?sustainable tourism? has not been completely understood in our country, and its importance has not been comprehended, either. This dissertation aims at analyzing such an important issue for our country and thus establishing a model and determining strategies for development so that sustainable tourism is ensured and improved in the ruins of Ephesus, which is covered by this study.The ?observation? was used as a research method in this study. Among the types of observation, the ?Restructured Field Survey ? Participative Observation? method was used thus the efforts aimed at analysis were exerted this way. As part of the concept of sustainable tourism, the ?Swot Analysis? technique was utilized to make a general assessment.