Güzel sanatlar fakülteleri müzik bölümlerinde bağlama dersi başlangıç düzeyine yönelik öğretim programı önerisi
A curriculum proposal for elementary level bağlama lessons in the music departmans of faculty of fine art
- Tez No: 278539
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. H. SERDAR ÇAKIRER
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Müzik, Education and Training, Music
- Anahtar Kelimeler: Müzik Eğitimi, Bağlama Öğretimi, Öğretim Programı Önerisi, Bağlama, Music Education, Baglama Training, Curriculum Proposal, Baglama
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Müzik Bilimleri Bölümü
- Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 299
Özet
Bu çalışma geleneksel çalgılarımızdan en yaygın öğretimi yapılan, bilinen ve çalınan bağlamanın, üniversitelerin müzikle ilgili bölümlerinde, özellikle de Güzel Sanatlar Fakültelerindeki eğitiminin değerlendirilmesi sonucunda ele alınmıştır. Buradan elde edilen bilgilerden yola çıkılarak, bu eğitimin ülkemiz koşullarına ve gelişen dünya koşullarına göre yeniden ele alınması ile daha düzeyli, bilimsel ve sanatsal temellere dayandırılarak, sistematik bir bütün içerisinde öğretimin geliştirilmesi amaçlanmıştır.Araştırmanın çalışma gurubu yedi farlı üniversitenin Güzel Sanatlar Fakülteleri, Konservatuarları, Eğitim Fakültelerinin müzik bölümlerinde çalışan, bağlama alanında uzman öğretim elemanları, Erciyes Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Müzik bölümündeki çalgı eğitimcisi olarak görev yapan öğretim elemanlarından oluşan Panel (danışman) grubu, Erciyes Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Müzik bölümü 2009?2010 eğitim- öğretim yılında bağlama dersini seçen öğrencilerdir.Nitel araştırma desenlerinden eylem araştırması kapsamında sürdürülen araştırmanın veri analiz metodu nitel araştırma kapsamında betimsel analizdir. Veri toplama araçları uzman görüşleri, çalgısal beceriyi gösteren gözlemci raporları, video kayıtları, araştırmacı günlüğü ve öğrenci günlükleri, panel grubu görüşleri ve toplantı verileridir.Araştırmanın uygulaması Erciyes Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Müzik bölümünde 2009?2010 öğretim yılı güz dönemi 1. sınıf bağlama dersini seçen öğrenciler üzerinde 14 haftalık bir sürede gerçekleşmiştir. Bu çalışma içerisinde bağlama öğretimini destekleyen ders içi ve dışı etkinliklere yer verilmiştir. Çalışma sonrasında tespit edilen tüm sorunların çözümüne yönelik öneriler sunulmuştur.Araştırmanın sonucunda bağlama öğretiminin başlangıç düzeyine yönelik 14 haftalık bir öğretim programı önerisi ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
This study has been prepared through the outcomes on evaluation of education of Turkish most common, well known traditional musical instrument“Bağlama”in concerned branches of universities, particularly fine art faculties - music departments. Through the datas derived by this study, it is aimed to develope a revised, higher-level, systmatic and entegrated new education model on this subject as well as being subject to the scientific and artistic based and also considering the current educational circumstance of our country and also advancing global terms.The operation group of this study consists of the commisioned“Bağlama”instructors from the music departments of fine art faculties, conservatories and music education parts of 7 ifferent Universities, the panel group from Erciyes University-Fine Art Faculty comprising instrument instructors, and the students of Erciyes University having“bağlama”branch in 2009-2010 education year.The data analysis method of this research executed within the context of action research out of qulitative researching desings is“portrait analysis”as part of qualitative searching. The data-collecting tools are the views of instructers, observer reports predicating instrumental skill, video records, searcher and pupil diaries, thoughts of panel group and datas of conventions.The execution of this inquiry has been performed out of the fresh students having Bağlama branch in 2009/2010 education phase, first semi-year in Erciyes University Fine Art Faculty Music Department, during a period of 14-week. Some internal and external activities supporting Bağlama teaching have been acted during this study. Also the suggestions of overcoming the problems determined throughout this process.A proposal of“14-week curriculum”for the elementary level of bağlama teaching has been obtained throughout the relevant research.