2000-2015 yılları arasında yayınlanmış bağlama metotlarının lisans düzeyinde bağlama öğretimine uygunluğunun incelenmesi
Observation of bağlama teaching availability to the bağlama methods published between 2000-2015 at a master degree level
- Tez No: 470958
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA HİLMİ BULUT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Müzik, Education and Training, Music
- Anahtar Kelimeler: Bağlama, Metot, Bağlama Eğitimi ve Öğretimi, Bağlama (instrument), Method, Instrument Education, Teaching
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Müzik Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 66
Özet
Bu çalışmada, 2000-2015 yılları arasında yayınlanan uzun saplı bağlama metotlarının lisans düzeyindeki bağlama öğretimine işlevsel açıdan uygun olup olmadığı ele alınırken, metotların öğrenmede etkililiği araştırılmıştır. Bağlama metotlarının, lisans düzeyi bağlama öğretimi yapan kurumlarda (güzel sanatlar fakülteleri, Türk müziği devlet konservatuarları, müzik eğitimi bilim dalları) işlevsellik durumlarını irdeleyerek, değerlendirmeler sonucunda metotların lisans düzeyinde kullanılabilirliğindeki sorunlara çözüm önerileri getirmek amaçlanmıştır. Araştırmanın evrenini, Türkiye'de var olan müzik kurumlarındaki (güzel sanatlar fakülteleri, Türk müziği devlet konservatuarları, müzik eğitimi bilim dalları) bağlama eğitimi veren öğretim elemanları ve 2000-2015 yılları arasında yayınlanan uzun saplı bağlama metotları oluşturmakta, örneklem grubunu ise ulaşılabilen öğretim elemanları ve öğretim elemanlarının konumuz olan yıllar arasında tercih ettiği bağlama metotları oluşturmaktadır. Bu amaç doğrultusunda elde edilen kaynakların incelenmesi için doküman analizi, Türkiye'de var olan çeşitli üniversitelerin müzik bölümlerindeki öğretim elemanlarından görüş alınması için anket tekniği, çalışmada daha fazla ve farklı görüşler edinmek için ise bağlama konusunda bir eseri veya metot yazma çalışmaları bulunan öğretim elemanlarına görüşme tekniği uygulanmıştır. Yapılan anket tekniğiyle toplanan veriler; metinler halinde yazılarak, tablo ve grafikler kullanılarak yorumlanmış, görüşme tekniğinde ise sorulara alınan cevaplar birleştirilerek yazılıp, yorumlanmıştır. Sonuç olarak, 2000-2015 yılları arasında yayınlanan uzun saplı bağlama metotlarına lisans düzeyi bağlama öğretiminde kısmen yer verildiği ya da hiç yer verilmediği, metodu olan öğretim elemanlarının kendi metotlarını veya metoda dönük ders notlarını kullandığı, olmayanların ise genel olarak öğretim elemanlarının yayınladığı metotları tercih ettikleri görülmüştür.
Özet (Çeviri)
At this study while it is handled whether the long stem bağlama methods published between 2000 and 2015 is functionally suitable to bağlama education or not, the effectiveness of methods at teaching is explored. The functionality of bağlama methods at the license level institutions (Fine Arts Faculties, State Conservatories, Music Teachers) is examined and at the result of assessments it is aimed to offer solutions to the problems about the usability of methods at license level. The population of research is formed by instructors who educates bağlama teaching in Turkey's music institutions (Fine Arts Faculties, State Conservatories, Music Teachers) and long stem bağlama methods published between 2000 and 2015. The sample is formed by instructors who can be reached and their preferences about bağlama methods published between 2000 and 2015. In accordance with this purpose, document analysis is used for research of obtained source. Questionnaire method is used to get opinions from instructors who study at various Universities' music faculties in Turkey. To get more and different idea, interview form method is applied to teaching staff who have a piece or method writing work about bağlama. The data collected by questionnaire is written in texts and interpreted by using charts and graphics. Answers to questions at the interview form method are combined and interpreted. As a result it is seen that the long stem bağlama methods published between 2000 and 2015 partially or never takes part in the license level bağlama education. At the same time it is seen that, some instructors use their own method or method-focused course notes, if they don't have their own method, they generally prefer to use other instructors' published methods.