Political participation and social involvement of Turkish women in the Netherlands since the mid-1990s
Hollanda?daki Türk kadınların 1990?ların ortalarından sonraki siyasal ve sosyal katılımı
  1. Tez No: 278627
  2. Yazar: DİNÇER ÖZER
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SAVAŞ GENÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Siyasal Bilimler, Public Administration, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: Türk kadınlar, Hollanda, Siyasal katılım, Sosyal katılım, Entegrasyon, Entegrasyon politikaları, Göç, Vatandaşlık, Turkish women, the Netherlands, Political participation, Social involvement, Integration, Integration policies, Migration, Citizenship
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Fatih Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü
  12. Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 308
Özet
Ekonomik, siyasal, etnik ve dini konumları kapsamında oldukça heterojen bir yapı oluşturan Türkiye kökenli kadınlar, bugün Hollanda'nın aktif sosyal aktörleri ve karar alıcıları haline gelmişlerdir. Özellikle ikinci nesil kadınlar ve onların üçüncü nesil çocukları Hollanda'daki sosyal, siyasal, ekonomik ve kültürel yaşamla bütünleşmeyi başarmışlardır. Geleneksel Türk aile yapısı içerisindeki kadının değişen ve gelişen modern rolü bu çalışmanın ana çıkış noktasıdır. Bu çalışmanın amacı, Hollanda'da yaşayan ikinci ve üçüncü nesil Türk kadınının siyasal katılımını ve sosyal gelişimini daha yakından gözlemlemektir. Ayrıca anket ve mülakatlarla elde edilen somut verileri mevcut gözlemler ışığında analiz etmek ve gelinen sürecin ortaya çıkardığı çok kültürlü toplumsal yapının kazanımlarını kamuoyuna duyurmaktır. Yaklaşık 45 yıllık bir geçmişe sahip entegrasyon sürecinin 1990'lardan sonraki periyodunun değerlendirilmeye tabi tutulmasının sebebi ise göçmen Türk kadınının yaşadığı toplumun kural, norm, siyasal ve toplumsal yaşantısına bu dönem içerisinde daha da uyma eğiliminde olduğunu göstermektir. Bu ampirik çalışmada ilk olarak Türkiye kökenli kadınların Hollanda'daki yerel ve ulusal politikalara katılımı başta olmak üzere siyasal ve hukuksal gelişimi analiz edilecektir. İkinci olarak ise kadınların aile içi ilişkileri, arkadaşlık ve komşuluk ilişkileri gibi birebir ilişkilerinin gelişimi incelenecektir. Son olarak ise Türkiye kökenli kadınların parti, dernek ve sosyo-kültürel içerikli kurumların faaliyetlerine katılımı gibi sosyal ve toplumsal gelişimi analiz edilecektir. Türkiye kökenli kadınların kamu hayatına katılımını araştırmayı amaçlayan bu kapsamlı araştırmada, veri toplama yöntemi olarak yaklaşık 239 kişiyi kapsayan ve 47 sorudan oluşan bir anket uygulaması ve 12 kişiyle derinlemesine yapılan mülakat tercih edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Women of Turkish origin who form a heterogeneous structure related to the political, economical, ethnical and religious positions have become active social and decisive actors of the Netherlands today. Particularly, the second generation women and their third generation children have achieved the integration with the social, political, economical and cultural life in the Netherlands. The modern role of the woman that changes and develops in the traditional Turkish family structure is the peak point of this study. The goal of this study is to examine the political participation and social development of second and third generation Turkish women, living in the Netherlands closely, to analyze the concrete data obtained for the inquiries and questionnaires in the light of existing observations, to announce the acquirements of the multicultural social structure which was created by this process to the public. The reason for the evaluation of the period after 1990s of the nearly 45-year-old integration process is to demonstrate that immigrant Turkish women have shown a more tendency for the adaptation to the rules and norms of society, its social and political life in which they live in this period. Consequently, in this study, while Turkish women?s political and legal developments like the local and national policies in the Netherlands are analyzed, on the other hand, the development of one- to-one relationships like family, neighborhood and friendship with the social and societal development like the participation to the activities of socio-cultural institutions and association parties will be analyzed. In this comprehensive study which aims to research for the participation of women of Turkish origin to the public life, as the method of collecting data, an inquiry of 47 questions performed by 239 people and a thorough interview with 12 women has been preferred.