6. sınıflarda yapım eklerinin öğretimine yaratıcı drama yönteminin etkisi
The effect of creative drama method on teaching derivational affix at sixth classes students
  1. Tez No: 278825
  2. Yazar: ERHAN YEŞİLYURT
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HİDAYET ÖZCAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Türkçe Öğretimi, Yaratıcı Drama, Yapım ekleri, Dil Bilgisi, Eğitim, Turkish Education, Creative Drama, Derivational Affix, Grammar, Education
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 92
Özet
?6. Sınıflarda Yapım Eklerinin Öğretimine Yaratıcı Drama yönteminin Etkisi? başlıklı bu tezin amacı, ilköğretim 6. Sınıf öğrencilerinde Türkçe dersinde dil bilgisi becerilerinden yapım eklerinin öğrenimi açısından yaratıcı drama yönteminin uygulandığı grup ile geleneksel yöntemlerin uygulandığı grup arasında anlamlı bir farkın olup olmadığını görmektir. Bu nedenle İstanbul ili Bayrampaşa ilçe Milli Eğitim Müdürlüğüne bağlı Cevatpaşa İlköğretim Okulundaki altıncı sınıf öğrencilerinin oluşturduğu iki şube örneklem olarak alınmıştır.Bu çalışma deneysel bir çalışmadır ve çalışmada Ön test ? Son test kontrol gruplu deneysel desen kullanılmıştır. Araştırmada veri toplama aracı olarak yapım eklerinin ne derece bilindiğini anlamaya yönelik yirmi soruluk ölçek formu uygulanmıştır.Araştırmada elde edilen veriler SPSS for Windows paket programı kullanılarak çözümlenmiştir. Deney ve kontrol gruplarının ön test ? son test ortalama puanları ve standart sapmaları hesaplanmış ve aralarında anlamlı bir fark olup olmadığı araştırılmıştır. Bunun için de t testi kullanılmıştır.Araştırma sonucunda, yapım ekleri konusunda yaratıcı drama yöntemi kullanılarak yapılan öğretimin geleneksel yöntemlerle yapılan öğretime göre daha etkili olduğu görülmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this thesis, which is ?The Effect Of Creative Drama Method On teaching Derivational Affix at Sixth classes Students?, looking at if there is significant difference between using Creative Drama Method and traditional methods at turkish lessons for learning derivational affix on Sixth Grade Primary Schools Students. For this reason, two class which includes sixth grade students were chosen for the sample mean at Cevatpaşa primary school at Bayrampaşa in the city of İstanbul.It is an Experimental thesis and pre-test ? post-test with control cluster are applied. In the thesis, for implement of collection data we prepared a test includes twenty questitions for learning how much known derivational affix.The analyses were gathered with the analysis package program SPSS for windows 13.0 on the computer. Experimental group and control group?s pre-test ? post mean point and standard deviation were figured out and looked at if there is significant difference. T test was used for it.End of the research, we saw that on the derivational affixes subject teaching with creative drama method more effective than teaching with traditional method.