İlköğretim okulları kurumsal imajına yönelik yönetici ve öğretmen algıları: Bolu ili merkez ilçe örneği
Corporate image perception of primary school managers and the teacher Bolu central district application
- Tez No: 278826
- Danışmanlar: DOÇ. DR. TÜRKAN ARGON
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Kurumsal imaj, Kurum kimliği, İlköğretim okulu, Corporate image, corporate identity, primary school
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 154
Özet
Toplumların değişimine yön veren eğitim kurumlarının başarıları büyük ölçüde çevreleriyle kurabilecekleri ilişkilere bağlı olmaktadır. Bu noktada ilköğretim okullarının kurum imajı önem taşımaktadır. Okulların çevrede oluşturdukları imaj veliler tarafından ilgiyle takip edilmektedir. Kamuoyunun güven ve desteğini alarak oluşturulacak olumlu bir kurum imajı, o okulun kurumsal amaçlarını gerçekleştirmesine önemli katkı sağlayabilmektedir.Bu çerçevede; Bolu ili merkez ilçesinde yer alan kamu ilköğretim okullarında görevli yöneticiler ve öğretmenlerin çalıştıkları okula yönelik algıladıkları kurumsal imajı saptamak amacıyla yapılan bu çalışmada literatür araştırması yapılmış, ?İlköğretim okulları imajı (Yönetici ve öğretmen anketi)? ölçeği kullanılarak katılımcı görüşleri betimlenmeye çalışılmıştır. Bu amaçla merkez ilçede bulunan 30 ilköğretim okulunda 72 yönetici ve 920 öğretmen olmak üzere toplam 992 katılımcının görüşleri alınarak, veriler SPSS 16 programında analiz edilmiştir. Araştırmada aşağıdaki sonuçlara ulaşılmıştır.a) Yöneticilerin kurumsal imajın, hizmet kalitesi, yönetim kalitesi, finansal sağlamlılık, çalışma ortamı, duygusal çekicilik, toplumsal sorumluluk ve kurumsal etik boyutlarındaki beklentileri öğretmenlere oranla düşüktür.b) Yöneticilerin görüşleri cinsiyet, çalışma süresi, mesleki kıdem ve eğitim durumuna göre farklılık göstermezken, öğretmenlerin görüşleri boyutlar bazında cinsiyet, çalışma süresi, mesleki kıdem ve eğitim durumuna göre şekillenmektedir.
Özet (Çeviri)
The success of the education institutions that leads society is highly up to the contact that they will make with their surroundings. At this point, corporate image of primary schools is very important. The parents are following the image with a great interest and an image of a primary school that is built with support and confidence of public opinion would help the school to achieve their institutional goals.In this context, the literature research is carried out to determine the corporate image perception of teachers and managers in primary schools in Central District of Bolu. The participant opinions are explained by using the scale of ?Primary School Image- Teacher and Manager Survey?. For this reason, in 30 primary schools this survey is done with 992 participants; 72 managers and 920 teachers. The data are analyzed in SPSS 16 programme, furthermore the conclusions are below:a)Managers? Corporate Image Perception expectations are lower than teachers in terms of service quality, management quality, financial strength, working conditions and environment, emotional attractiveness, social responsibility, and institutional ethics.b)Managers? opinions don?t change in terms of their sex, uptime, professional seniority or graduation levels, but teachers? opinions seem to change in regard to these dimensions.