Küreselleşmenin iç güvenliğe etkileri
The effects of globalization on domestic security
  1. Tez No: 279157
  2. Yazar: AŞİR YILDIZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TURGUT GÖKSU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Uluslararası İlişkiler, Public Administration, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Soğuk Savaş, Küreselleşme, İç Güvenlik, Uluslararası Güvenlik, Terör, Cold War, Globalization, Domestic Security, International Security, Terrorism
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Polis Akademisi
  10. Enstitü: Güvenlik Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Güvenlik Stratejileri ve Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 100
Özet
Soğuk Savaş döneminde egemen olan dış tehditlere karşısında egemen olan geleneksel güvenlik anlayışı küreselleşme süreci ile birlikte değişmiştir. Soğuk Savaş döneminde tehdidin kaynağı ?devletler?, niteliği ise ?konvansiyonel ve nükleer silahlar?dı. Soğuk Savaş sonrası dönemde uluslararası güvenlik ortamı farklı bir yapıya bürünmüştür. Devlet kaynaklı tehdit yerini küreselleşmenin etkisiyle güç kazanan devlet dışı terör örgütlerine bırakmıştır. Soğuk Savaş sonrası dönemde uluslararası alanda da etkili olabilen terörün, güvenlik yaklaşımlarında merkezi bir konuma gelmesi 11 Eylül'den sonradır. Özellikle ABD bu tarihten sonra terörle mücadelede başı çeken ülke olmuş ve uluslararası sistemi kendi terör algılamasına göre yeniden dizayn etmeye başlamıştır. Uluslararası alanda tehdit ve güvenlik algılamalarının değiştiği ve bu sürecin iç güvenlik anlayışını dönüşüme uğrattığı bir dönem yaşanmaktadır. Küreselleşmenin iç güvenliğe etkilerini araştıran bu araştırmayla küreselleşme sürecinde iç güvenlik algılamalarında yaşanan değişim ve bu değişimin sebepleri ve sonuçları ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
The traditional security perception of The Cold War period with its predominantly external threats has gone through a transformation with the process of globalization. During The Cold War period the source of the threat were the ?states?, and their means, conventional- and nuclear weapons. After The Cold War period, the international security environment took on a different structure. State based threats were replaced by growing stateless terror organizations. After September 11, post Cold War terrorism which had taken its place in the international arena became a central issue in the security approach. After this date, the USA in particular, became the leading country in the struggle against terrorism, and started redesigning the international system according to its own perception of terror. We are in a time where the perception of internal security is being altered by the changes in the understanding of threat and security internationally. In this study, which examines the effects of globalization on domestic security, the focus is on alterations in the understanding of domestic security as well as the basis of these alterations and their outcomes.