KOBİ-banka ilişkisinde KOBİ'lerin bankalardan beklentileri ve memnuniyet düzeyleri
SME-bank relationships in the SME bank level expectations and satisfaction
- Tez No: 279395
- Danışmanlar: PROF. DR. EMİNE ORHANER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bankacılık, Banking
- Anahtar Kelimeler: KOBİ, Bankacılık Sektörü, KOBİ-banka ilişkisi, SMEs, Banking Sector, the SME-bank relationship
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Bölümü
- Bilim Dalı: İşletme Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 121
Özet
Bu araştırmanın amacı, KOBİ-banka ilişkisinde KOBİ'lerin bankalardan beklentilerini ve memnuniyet düzeylerini ortaya koymaktır. KOBİ'lerin ülke ekonomisindeki yerleri ele alınmış, yaşadıkları finansman sorunlarının çözümünde bankalardan ne derece memnun oldukları incelenmiştir. Araştırmanın modeli betimsel olup, mevcut durumu ortaya koymak için bir anket çalışması yapılmıştır.Araştırmanın evreni Ankara'nın Sincan ilçesindeki KOBİ'lerdir. Örneklemi ise Ankara Sanayi Odası'na bağlı, Sincan Sanayi Bölgesinde faaliyet gösteren KOBİ'ler oluşturmuştur. Elde edilen veriler, SPSS programı ile istatistikî analize tabi tutulmuş ve yorumlar yapılmıştır.Büyük işletmelerin yanında hızla gelişme gösteren küçük ve orta büyüklükteki işletmeler istihdam üzerinde büyük bir role sahip olmalarının yanında ülke ekonomisinin rekabet gücünde de önemli yer almaktadırlar. Dinamik yapılarına rağmen son yıllarda KOBİ'ler yüksek faizler, ekonomideki istikrarsızlıklar nedeniyle finansal zorluklar yaşamaktadırlar.Araştırma sonuçlarına göre görülmektedir ki; firmaların önünde gelişim engeli olarak öncelikle ekonomideki dalgalanmalar ile finansal zorluklar gelmektedir. Bu finansal zorlukların üstesinden gelmek için devlet ve banka destekleri olmasına rağmen işletmenin faaliyet yılı ve varlığını sürdürdüğü sektör ne olursa olsun firmaların eğitim ve bilgi eksikliği nedeniyle bu olanaklardan en iyi şekilde yararlanmaları mümkün değildir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to reveal the SME-bank relationship for the SMEs expectations and satisfaction levels. The place of the SMEs in national economy has taken in consideration and the solutions of the financial problems were examined according to how satisfied they were. Descriptive research model has been used, and to reveal the current situation a survey has been conducted.The universe of this research is the SMEs in the Sincan district of Ankara. The sample is made up of the SMEs from the Sincan Industrial Zone which is a part to the Ankara Chamber of Industry. Obtained data were analyzed statistically by SPSS program and comments were made.Besides the rapid development of large enterprises, small and medium-sized businesses have a major roleon the labor as well as receiving countries have an important role in the competitiveness of the economy. Despite the dynamic nature of the SMEs in the recent years, high interest rates and financial difficulties were experienced due to the instability in the economy.According to the survey results, it can be seen that the company primarily faces the obstacle of fluctuations in the economy and financial difficulties. In order to overcome these financial challenges, though having the government and bank support, business activity of the year and the industry type, due to the lack of company training and information, benefit from these facilities cannot be obtained in the best way.