Öğrencilerin üniversite örgüt kültürü algılamaları: Gazi Üniversitesi İİBF'de bir araştırma
The university organizational culture perceptions of students: A research at Gazi University FEAS
  1. Tez No: 279450
  2. Yazar: HARİKA GÜNEŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NEŞE SONGÜR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Kültür, Örgüt Kültürü, Üniversite, Algı, Öğrenci, Culture, Organizational Culture, University, Perception, Student
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Bölümü
  12. Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 157
Özet
Bu çalışmanın amacı, Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi dördüncü sınıf öğrencilerinin üniversite kültürü algı düzeylerini belirlemektir. Çalışma üç bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde kültür ve örgüt kültürü, ikinci bölümde ise üniversitelerde örgüt kültürü üzerinde durulmuştur. Çalışmanın uygulama aşamasını oluşturan üçüncü bölümde İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi dördüncü sınıf öğrencilerinin üniversite kültürü algı düzeyleri incelenmiştir.Çalışmanın amacına uygun olarak demografik özellikler ve örgüt kültürü arasındaki ilişkinin ölçülmesinde anket yöntemi kullanılmıştır. Toplam 30 sorudan oluşan anket, değişik bölümlerden 319 Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi dördüncü sınıf öğrencisine uygulanmıştır. Araştırma sonuçlarının incelenmesinde SPSS 12 programı kullanılmıştır. Araştırma sonucuna göre, genel olarak örgüt kültürü boyutları açısından öğrenciler orta düzeyde bir algılamaya sahiptirler ve demografik özelliklerle örgüt kültürü boyutları arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılığın olduğu ilişkilere rastlanılmıştır. Denilebilir ki, en önemli amacı etkin bir eğitim sürecini gerçekleştirmek olan üniversitelerin bu amaca hizmet edecek uygun bir üniversite kültürüne sahip olması gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to determine the university culture perception levels of the fourth grade students of the Faculty of Economic and Administrative Sciences. The study consists of three parts. The first part puts emphasis on culture and organizational culture, the second part emphasizes the organizational culture at universities. The third part, which develops the implementation stage of the thesis, examines the university culture perception levels of the fourth grade students of the Faculty of Economic and Administrative Sciences. In accordance with the goal of the study, in order to measure the relationship between demographic characteristics and organizational culture, a survey method is used. The survey, which consists of 30 questions, is applied to 319 students of Gazi University, Faculty of Economic and Administrative Sciences. In examining the research results, SPSS 12 software is used. According to the results of the research, generally, in terms of dimensions of organizational culture, students have a medium level of perception and statistically significant differences are found in relationship between demographic characteristics and dimensions of organizational culture. It can be said that, universities, whose main objective is to perform an effective training process, must have an appropriate university culture that will serve this purpose.