Rusçadaki eşanlamlı deyimlerin kültürdilbilimsel açıdan incelenmesi
Lingvocultural analysis of synonyms idioms in the Russian language
  1. Tez No: 279462
  2. Yazar: CEMİLE TUĞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ZEYNEP BAĞLAN ÖZER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Batı Dilleri ve Edebiyatı, Western Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Deyim, Kültürdilbilim, Eşanlamlılık, Idiom, Lingvoculture, Synonym
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Rus Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Rus Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 146
Özet
?Rusçadaki Deyimlerin Kültürdilbilimsel Açıdan İncelenmesi? adlı çalışmamız, yüksek lisans tezi olarak hazırlanmıştır. Bu tezde eşanlamlı deyimler kültürdilbilimsel açıdan incelenmiştir.Tezimizin birinci bölümünü oluşturan ?Deyimbilim? başlığı altında deyimbilim kuramları üzerinde durulmuş, deyim incelemelerinde kullanılan yöntem ve tekniklerden bahsedilmiş, deyimsel oluşum türleri hakkında bilgi verilerek, deyimbilim alanında araştırma yapan çağdaş araştırmacıların görüşlerine yer verilmiştir. Deyimlerin çeşitliliği, sınıflandırılma kriterleri örneklerle açıklanmıştır.Tezimizin ikinci bölümünü oluşturan ?Deyimlerin Milli Kültürel Özellikleri? başlığı altında, deyimsel oluşumlar üzerindeki kültür etkisi anlatılmış, kültür taşıyıcısı olarak deyimlerin önemi vurgulanmıştır. Deyim ve kültür bağlantısı örneklerle açıklanmış, deyim araştırmalarında kültürdilbilimsel yaklaşımın ortaya çıkış zamanı, bu yeni dilbilimsel yaklaşımın hangi dilbilimciler tarafından kullanıldığı açıklanmıştır.Tezimizin son bölümünü oluşturan ? Rusça'da Eşanlamlı Deyimler? başlığı altında ise, öncelikle genel olarak eşanlamlılık kavramı üzerinde durulmuş, deyimlerde görülen eşanlamlılık olgusu örneklerle açıklanmıştır. Yapılan genel açıklamalardan sonra eşanlamlı deyimlerin kültürdilbilimsel açıdan analizi yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
“Lingvocultural Analysis Of Synonyms Idioms In The Russian Language”to our work, as the thesis has been prepared. Synonymous terms in this thesis examined linguistic culture statements.First chapter constitutes“idioms”under the title of idioms theories are mentioned, expressions are used to analyze the methods and techniques mentioned, idiomatic formation of the kind of information given, idioms field research of contemporary researchers' opinions have been given. The diversity of expression, according to what is described with examples group.Forming the second part of our thesis,“Statement of the national cultural characteristics”section, the term was describing the effects of culture on the formation, the importance of culture as a carrier of phrase are emphasized. Idioms and cultural connection is explained with examples, idioms lingvocultural approach over time, the emergence of this new linguistic approaches are described which is used by linguists.Constituting the last part of our thesis, under the title“Synonyms idioms in the Russian ”, the first focused on the concept of general significance as a spouse, significant co-occurring in expressions are explained with examples. lingvocultural general explanations in terms of synonymous idioms were analyzed.