Hizmet sektöründe hizmetiçi eğitim ile işgören doyumu arasındaki ilişkiyi belirlemeye yönelik bir alan araştırması: Edirne Belediyesi örneği
A research on the field to determine relationship between in-service training and employee satisfaction in the services sector: Edirne Municipal case
- Tez No: 279583
- Danışmanlar: PROF. DR. DİLAVER TENGİLİMOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Hizmetiçi Eğitim, Hizmet Sektörü, İş Doyumu, İş Tatmini, In-service Training, Services Sector, Job Satisfaction
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Büro Yönetimi Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 100
Özet
Her alanda olduğu gibi bürolarda da teknolojik gelişmeler ve yenilikler çok hızlı yaşanmaktadır. Büro işgörenlerinin, gelişmelere ayak uydurabilmeleri, daha kaliteli, verimli, etkin ve hızlı hizmet sunabilmeleri ve kendilerini geliştirmeleri için eğitime ihtiyaç duyulmaktadır. Çalıştığı kurumda işgörene yatırım yapılması, kendilerine değer verildiği duygusunu yaratacak, işgörenlerin moralini arttıracaktır. Böylece hem iş kalitesi hem de iş doyumu sağlanmış olacaktır. Bu araştırmanın temel amacı, hizmet sektöründe hizmetiçi eğitim ile işgören iş doyumu arasındaki ilişkiyi belirlemektir.Araştırma Edirne Belediyesinde çalışan 106 işgörene anket tekniği kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Ankette hizmetiçi eğitime yönelik sorulara ve Minnesota İş Doyum Ölçeğine yer verilerek bilgisayar destekli analiz uygulanmıştır.Yapılan araştırma sonucunda işgörenlerin hizmetiçi eğitime katılma durumları ile iş doyumları arasında ilişki olduğu görülmüştür. İşgörenlerin hizmetiçi eğitim faaliyetlerine katıldıkları ancak eğitim sonunda, aldığı hizmetiçi eğitime yönelik bir pozisyonda görevlendirilmedikleri belirlenmiştir. Kurum açısından ve bireysel açıdan hizmetiçi eğitimin işgören iş doyumuna katkıları büyüktür. İşletmelerin yapması gereken işgörenlerine uygun eğitimleri belirleyip işgörenlerin bu alanlarda kendilerini geliştirmelerini sağlamalarıdır.
Özet (Çeviri)
Technological developments and innovations have experienced rapidly in the offices as in every fields. Employees in offices need education in order to develop themselves and to be able to keep up with development and to serve more high quality, more efficiently and effectively and faster. Investment on employees, will create a sense of value on employees and will improve employees? morale so that both job satisfaction and job quality will be provided. The main purpose of this study is to determin relationship between in-service training and employee job satisfaction in the service sectors.This study was conducted using questionnaires with 106 employees of Edirne Municipal. This questionnaire include questions of in-service training and Minnesota Job Satisfaction Scale, data was analyzed by using computer assisted analysis.Me study resulty conducted state a relationship between job satisfaction and the employees who attended in-service training. It was determined that employees have attended in-service training but at the end of the training they have not been assigned to a position of educational. In-service training ha great affects on institutional and individual aspects of employee job satisfaction. Institutions have to identify and decide appropriate training for their employees and to provide opportunities for employees to improve themselves in these areas.