Üstkavramsal faaliyetlerle zenginleştirilmiş kavramsal değişim metinlerinin fen bilgisi öğretmen adaylarının kuvvet ve hareket konularını anlamalarına etkisi
The effect of conceptual change texts enriched with metaconceptual processes on preservice science teachers? conceptual understanding about force and motion
- Tez No: 279590
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NEJLA YÜRÜK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Kuvvet ve hareket, alternatif fikir, kavramsal değişim, üstakavramsal faaliyetler, Force and Motion, alternative idea, conceptual change, metaconceptual processes
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İlköğretim Bölümü
- Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 172
Özet
Bu çalışmanın amacı metinlerle karşılaştırıldığında üstkavramsal faaliyetlerle zenginleştirilmiş kavramsal değişim metinlerinin Fen Bilgisi öğretmen adaylarının kuvvet ve hareket konusundaki kavramsal anlamaları üzerine olan etkisini ve bu etkinin kalıcılığını incelemektir. Ayrıca çalışmaya katılan Fen Bilgisi öğretmen adaylarının okudukları metinlere karşı tutumları ile çürütücü ve üstkavramsal faaliyetlerle zenginleştirilmiş kavramsal değişim metinlerini okuyan üçer öğretmen adayının metinleri okumadan önceki ve sonraki kavramsal anlamaları karşılaştırılmıştır.Çalışmanın örneklem grubunu 2008-2009 öğrenim yılında Gazi Üniversitesi Gazi Eğitim Fakültesi Fen Bilgisi Öğretmenliği Ana Bilim Dalı 3.sınıfta okuyan 99 öğretmen adayı oluşturulmaktadır. Bu araştırmada ön-test son-test yarı deneysel desen ve durum incelenmesinin kullanıldığı çoklu araştırma metodu kullanılmıştır. Rastgele atanarak oluşturulan üç gruptan birincisine düz (geleneksel) metinler, ikincisine çürütücü metinler ve üçüncüsüne ise üstkavramsal faaliyetlerle zenginleştirilmiş kavramsal değişim metinleri okutulmuştur. Araştırmada veri toplama aracı olarak kuvvet konuları testi ön-test, son-test ve metinlerin okutulmasından 4 ay sonra kalıcılık testi olarak ve okutulan metinlere karşı tutum ölçeği kullanılmış; durum incelemesi için seçilen öğretmen adayları ile yarı yapılandırılmış görüşme yapılmıştır.Çalışmadan elde edilen bulgular ışığında, üstkavramsal faaliyetlerle zenginleştirilmiş kavramsal değişim metinlerinin Fen Bilgisi öğretmen adaylarının kuvvet ve hareket konularını anlamalarında etkili olduğu ve öğretmen adaylarında olumlu tutum oluşturduğu bulunmuştur.2010, 154 sayfa
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the effect of conceptual change texts enriched with metaconceptual processes on preservice science teachers? conceptual understanding about force and motion. Also the approach of Preservice Science Teachers towards the texts that they have read and initial and latter conceptual understanding of the conceptual change texts which are enriched with metaconceptual processes before being read by the three of Preservice Science teachers have been compared.The sample group of the study consist of 99 (ninety-nine) preservice teachers who study in Science Teacher Discipline -third class- in Gazi University - Gazi Teachers? College during 2008-2009 education year. Multiple inquiry method in which preliminary test, last test, semi-experimental pattern and position studies exist have been used in this inquiry. Randomly assigned three groups have been composed and the plain texts for the first group, the rebutting texts for the second group and the conceptual change texts enriched with metaconceptual processes for the last group have been read. In this inquiry, approach scale has been used for the texts as stability test four months later from their being read as preliminary test and the last test of force subject by means of data collecting. Semi-configured interview has been made together with the Preservice Science teachers for the position inquiry.In accordance with the findings that have been procured from this inquiry, it has been found out that conceptual change texts enriched with metaconceptual processes are effective on preservice science teachers? conceptual understanding about force and motion and they compose positive approach on preservice teachers.2010, 154 pages