Meslek yüksek okulları büro yönetimi ve sekreterlik programlarında okuyan öğrencilerin bilişim teknolojilerini kullanma becerilerinin sektör ihtiyaçları açısından değerlendirilmesi: Ege bölgesi örneği
Evaluation of the information technologies using skills of the students attending to the departments of office management and secretariat of the two year degree programs (vocational schools) in relation to the needs of the related sectors
  1. Tez No: 279604
  2. Yazar: VACİDE ANCIN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ERİMAN TOPBAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilim ve Teknoloji, Eğitim ve Öğretim, Science and Technology, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Büro Yönetimi ve Sekreterlik, Bilişim Teknolojileri, Office Management and Secretariat, İnformation Technologies
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Büro Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 82
Özet
Araştırmanın amacı, Meslek Yüksekokulları bünyesindeki Büro Yönetimi ve Sekreterlik Programlarında okuyan öğrencilerin bilişim teknolojilerini kullanım becerilerini ortaya koymak ve bu becerileri sektör ihtiyaçları açısından değerlendirmektir.Araştırmanın çalışmanın evrenini; 2009-2010 eğitim-öğretim yılında MYO'ların büro yönetimi ve sekreterlik programlarında eğitim alan öğrenciler (N=10310) ve öğrencilerin stajlarını tamamladıkları bürolar ve iş yerleri oluşturmaktadır. Çalışma örneklemini ise, Ege bölgesinde bulunan dört farklı ildeki sekiz Meslek Yüksekokulu Büro Yönetimi ve Sekreterlik Programı 2. sınıf öğrencileri (n= 377) ile öğrencilerin staj yaptıkları iş yerlerindeki yöneticiler (n= 53) oluşturmaktadır.Hazırlanan anketlerle (?: 0,954; ?: 0,926) toplanan araştırma verilerinin çözümlenmesinde betimsel istatistik formülleri (frekans, yüzde, aritmetik ortalama) ve t testi ve ki-kare analizi kullanıldı. Anlamlılık düzeyi ise %0.05 olarak kabul edildi.Araştırma bulgularına göre; öğrenci ve yönetici görüşleri arasında, öğrencilerin bilişim teknolojilerini kullanabilme becerileri açısından anlamlı bir faklılık olduğu gözlenmiştir. Yöneticiler, ihtiyaçlarını karşılama konusunda öğrencileri yeterli görürken; öğrenciler sektör ihtiyaçlarını karşılama konusunda kendilerini yeterli görmemektedirler.
Özet (Çeviri)
The purpose of the present study is to investigate the information technologies using skills of the students attending to the Departments of Office Management and Secretariat in the vocational school of higher education and evaluate their skills in relation to the needs of the related sectors.The universe of the study consists of the students (N=10310) attending the program of Office management and secretarial works İn 2009-2010 Academic year and related offices and businesses in the sector. The sampling of the study consists of second-year students (n=377) from the Departments of Office Management and Secretariat of eight different vocational schools of higher education located in four different cities of the Aegean region and managers (n=53) of the organizations where the students do the apprenticeship.The data collected through questionnaires (?: 0,954; ?: 0,926) were analyzed by means of descriptive statistics (frequencies, percentages, arithmetic means) and t-test, Chi-square. The significance level was set to be 0.05%.The findings of the study revealed that there was a significant difference between the information technologies using skills of the students and those of the managers. While the managers consider the students? skills adequate to meet the expectations of the sectors, the students themselves consider their skills inadequate to meet the expectations of the sectors.