An alternative assessment of multiple intelligences activities for young learners of English through portfolios
İlköğretim birinci kademe öğrencileri için alternatif bir değerlendirme yöntemi olarak portfolyo yoluyla çoklu zekâ kuramı aktiviteleri
- Tez No: 279609
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BENA GÜL PEKER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, İngiliz Dili ve Edebiyatı, Education and Training, English Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: Portfolyo, çoklu zekâ, yapılandırmacılık, ilköğretim birinci kademe öğrencileri, Portfolio, multiple intelligences, constructivism, young learners
- Yıl: 2010
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yabancı Diller Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İngilizce Öğretmenliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 116
Özet
Bu çalışma Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı bir ilköğretim okulunda 5. sınıf öğrencileriyle yapılmıştır. İlk olarak geleneksel değerlendirme yöntemlerinin etkisi araştırılmış ve yeterli bulunmamıştır. Daha sonra öğrencilerin öğrenme süreçlerini geliştirmek için alternatif bir değerlendirme yöntemi olarak portfolyo yoluyla çoklu zekâ kuramı aktivitelerinin etkisi araştırılmıştır. Araştırmanın amacı doğrultusunda ilk olarak, aktiviteler tasarlanmış daha sonra alternatif bir değerlendirme yöntemi olarak portfolyo yoluyla çoklu zekâ kuramı aktiviteleri müfredat aksatılmadan uygulanmıştır. Yapılan araştırma süresince, öğrencilerin uygulamaya karşı tutumları ve derslere katılımları gözlemlenmiştir. Anketler ve öğrencilerin portfolyoları veri toplama aracı olarak kullanılmıştır. Buna ek olarak, çalışmanın sonunda bu süreç boyunca herhangi bir değişiklik olup olmadığını anlamak için bir anket yapılmıştır. Elde edilen veri analizleri doğrultusunda, alternatif bir değerlendirme yöntemi olarak portfolyo yoluyla çoklu zekâ kuramı aktiviteleri uygulamasının küçük öğrencilerin öğrenme süreçlerini geliştirmede etkili bir değerlendirme yöntemi olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
This study was conducted in a primary state school with the fifth grade students. First of all, the effect of traditional assessment methods was researched and it was seen that the improvement in students? learning process was not sufficient. Later, the effect of multiple intelligences (MI) activities as an alternative assessment for young learners through portfolios was examined in terms of improving students? learning process. According to the aim of the study, first of all the activities were designed, then an alternative assessment of Multiple Intelligences activities through portfolios was used in English classes without disrupting the curriculum. Throughout the present study, the students? attitudes towards the implementation and their participation the classes were observed, questionnaires and students? portfolios were used as data collection tools. In addition, at the end of the study, an interview was done with the students so as to understand whether there was any change in their learning process or not. The findings of the study revealed that the implementation of MI activities as an alternative assessment method through portfolio is an effective assessment tool in improving the learning process for young learners.