İlköğretim 5. sınıf öğrencilerinin okuma ve anlama becerilerini geliştirme (eylem araştırması)
Developing reading and comprehension skills of the 5th grade elementary school students (action research)
  1. Tez No: 279615
  2. Yazar: SABRİ SİDEKLİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FİRDEVS GÜNEŞ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Okuma, anlama, okuduğunu anlama, okuma güçlüğü, anlama güçlüğü, akıcı okuma, temel okuma, okuma hataları, okuduğunu anlama hataları, yapılandırıcı yaklaşım, Reading, comprehension, reading comprehension, reading difficulties, comprehension difficulties, fluent reading, basic reading, reading miscues, reading comprehension miscues, constructivist approach
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İlköğretim Bölümü
  12. Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 345
Özet
Bu araştırmada, fiziksel ve zihinsel problemi olmadığı halde sesli okuma ve anlama güçlüğü bulunan ilköğretim 5. sınıf öğrencilerinin okuma ve okuduğunu anlama becerilerinin yapılandırıcı yaklaşım etkinlikleriyle nasıl geliştirilebileceği ortaya konulmuştur.Araştırma nitel araştırma yöntemlerinden ?Eylem araştırması? ile desenlenmiştir. Çalışma grubunun oluşturulması için amaçlı örnekleme yöntemlerinden ?Ölçüt örnekleme? yöntemi kullanılmıştır. Verilerin analizinde ?İçerik analiz? yönteminden yararlanılmıştır. Araştırma, Ankara ili Sincan İlçe Milli Eğitim Müdürlüğüne bağlı Ulubatlı Hasan İlköğretim Okulu 5. sınıftan seçilen sekiz öğrenciyle (3 kız ve 5 erkek) yürütülmüştür. Araştırma sürecinde (başlangıcında, ortasında ve sonunda olmak üzere) toplam 4 test uygulanmıştır. Her testte hem bilgilendirici hem de hikâye edici metinler uygulanmış ve test sonuçları metin türlerine göre analiz edilmiştir.Birinci test sonucunda öğrencilerin sesli okuma, oturma, temel okuma, akıcı okuma, genel okuma, okuduğunu anlama durumları ve hataları belirlenmiştir. Bu testte öğrencilerin hatasız okuma düzeylerinin % 89'un altında, okuduğunu anlama düzeylerinin ise % 70'in altında olduğu saptanmıştır. Buna göre öğrencilerin okuma ve okuduğunu anlama yönüyle ?yetersiz (endişe) düzeyde? oldukları sonucuna ulaşılmıştır.Öğrencilerin okuma ve anlama becerilerini geliştirmek için çeşitli düzeylerde ?yapılandırıcı okuma ve anlama etkinlikleri? hazırlanmıştır. Bu etkinlikler araştırma süresince öğrencilerin beceri düzeylerine göre aşamalı olarak uygulanmıştır. Yapılandırıcı okuma ve anlama etkinliklerinin öğrencilerin becerilerini geliştirmeye etkisini belirlemek için ikinci ve üçüncü test uygulanmıştır. Bu test sonuçlarına göre öğrencilerin sesli okumadaki oturma, temel okuma, akıcı okuma, genel okuma, okuduğunu anlama durumlarında gelişme olduğu ve bazı hataların giderildiği tespit edilmiştir. Öğrencilerin hatasız okuma düzeylerinin % 95'in üstüne çıktığı ve ?bağımsız düzeye? yükseldikleri görülmüştür. Anlama düzeyleri ise iki öğrencinin bilgilendirici metinlerde, altı öğrencinin hikâye edici metinlerde % 70'in üstüne çıktığı saptanmıştır. Böylece öğrencilerin okuduğunu anlama yönüyle ?öğretilebilir düzeye? yükseldikleri belirlenmiştir.Yapılandırıcı okuma ve anlama etkinliklerinin öğrencilerin sesli okuma, okuduğunu anlama düzeylerine ve hatalarına etkisini belirlemek için dördüncü test uygulanmıştır. Dördüncü test sonuçları ile birinci test sonuçları karşılaştırılmıştır. Öğrencilerin birinci testte hatasız okuma düzeyleri ?yetersiz (endişe) düzeyde? iken dördüncü testte ?bağımsız düzeye? yükseldiği saptanmıştır. Öğrencilerin sesli okuma hataları ile bu hataları yapma sıklığının azaldığı görülmüştür. Okuduğunu anlamada ise öğrenciler birinci testte ?yetersiz (endişe) düzeyde? iken dördüncü testte ?öğretilebilir düzeye? yükseldikleri görülmüştür.Araştırma sonuçlarına göre, öğrencilere uygulanan ?yapılandırıcı okuma ve anlama etkinlikleri? nin sesli okuma ve okuduğunu anlama güçlüğü olan öğrencilerin güçlüklerinin iyileşmesinde, okuma ve okuduğunu anlama becerilerinin gelişmesinde etkili olduğu bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study, it was examined how the reading and comprehension skills of the 5th grade elementary school students, having oral reading and reading comprehension difficulties, could be improved, despite students who are not having any physical and mental problem in solving reading, by means of constructivist approach activities.The study was conducted through ?Action research? among the qualitative research methods. In order to choose the study group, ?Criterion sampling?, one of the purposeful sampling methods, was used. In analysis of the data, ?Content analysis? method was used. The study was carried out on eight students (3 female, 5 male) chosen from the 5th grade of Ulubatlı Hasan Primary School, located in Ankara Province, Sincan District. A total of four tests were applied in the study process (in the beginning, in the middle (2 tests) and in the end). Both expository and narrative texts were used in each test and the test results were analyzed according to the text types.As a result of the first test, the oral reading, seating, basic reading, fluent reading, general reading, reading comprehension conditions and the reading mistakes of the students were determined. In this test, it was detected that the foolproof reading levels of the students were below 89 %, while the reading comprehension levels were below 70 %. According to results, it was understood that the students were in the ?frustration (anxiety) level? in terms of reading and reading comprehension.In order to develop the reading and understanding skills of the students, the ?constructivist reading and reading comprehension activities? were prepared at different levels. These activities were applied gradually during the study according to the skill levels of the students. The second and the third tests were carried out in order to determine the effects of the constructivist reading and understanding activities on developing the skills. Results showed that there were developments in the oral reading, basic reading, fluent reading, general reading and reading comprehension of the students, and some of their mistakes were resolved. It was seen that the reading levels of the students exceeded to 95 % and reached to ?independent level?. It was determined that as for the understanding levels, two students exceeded 70 % in the informative texts, and six students in the narrative texts. Thus, it was determined that the students increased their levels to the ?instructional level? in terms of reading comprehension.The fourth test was carried out in order to determine the effect of the constructivist reading and understanding activities on the oral reading and reading comprehension levels and the mistakes of the students. The results of the fourth test were compared with the first test results. It was found that while the reading levels of the students in the first test were ?frustration (anxiety) level?, it was reached to the ?independent level? in the fourth test. It was observed that the oral reading mistakes and the frequency of making these mistakes of the students decreased. In the reading comprehension, it was seen that while the students were in the ?frustration (anxiety) level? in the first test, they increased their levels to the ?instructional level?.According to the study results, it was found out that the ?constructivist reading and reading comprehension activities? applied to the students were effective in improving the skills of the students having oral reading and reading comprehension difficulties, and developing the reading and reading comprehension skills of the students.