İlköğretim 4. sınıf öğrencilerinin okuduğunu anlama ve yazılı anlatım becerilerindeki gelişimin birbirini etkileme durumu: Eylem araştırması
Improving reading comprehension and writing skills of elementary school 4th graders and effects of these skills on each other: An action research
- Tez No: 279777
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. KEMAL KÖKSAL
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Türkçe Öğretimi, Okuma Eğitimi, Anlama Eğitimi, Yazma Eğitimi, Beceri Geliştirme, Yapılandırmacı Yaklaşım, Eylem Araştırması, Teaching Turkish, Teaching Reading, Teaching Comprehension, Teaching Writing, Improving Skills, Constructivist Approach, Action Research
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İlköğretim Bölümü
- Bilim Dalı: Sınıf Öğretmenliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 309
Özet
Bu araştırmada, ilköğretim 4. sınıf öğrencilerinin okuduğunu anlama ve yazılı anlatım becerileri düzeyleri tespit edilmiş ve çeşitli yapılandırıcı okuma ve yazma etkinlikleriyle geliştirilmiştir. Ayrıca becerilerdeki bu gelişimin birbirini etkileme durumu tespit edilmiştir. Araştırmanın çalışma grubunun belirlenmesinde amaçlı örnekleme yöntemlerinden ?Ölçüt Örnekleme? yöntemi kullanılmıştır. Çalışma grubu, Ankara ili, Keçiören ilçesi Milli Eğitim Müdürlüğüne bağlı Türkiye Sağlık İşçileri Sendikası İlköğretim Okulu'ndan 5 ve Mehmet Örücü İlköğretim Okulu'ndan 5 olmak üzere toplam 10 ilköğretim 4. sınıf öğrencisinden oluşturmaktadır. Türkiye Sağlık İşçileri Sendikası İ.Ö.O.'ndan alınan 5 öğrenci araştırmanın ?Yazma Grubunu?, Mehmet Örücü İ.Ö.O.'ndan alınan 5 öğrenci ise araştırmanın ?Okuma Grubunu? oluşturmuştur.Bu araştırma nitel araştırma modelinin eylem araştırması desenine göre tasarlanmıştır. Araştırma; eylem araştırmasının ?uygulayıcının aynı zamanda araştırmacı olduğu? yaklaşımda yürütülmüştür. Bu araştırmada; öğrenci görüşme formları, eylem araştırmasının katılımcısı olan ders öğretmeni ile görüşme formu, araştırmacı günlükleri, öğrenci ürünleri, tanıma testi, düzey belirleme testi ve öğrencilerin sınıftaki söylemlerini ve durumlarını belirleyebilmek amacıyla video kamera kayıtları veri toplama araçları olarak kullanılmıştır. Veriler; nitel verilerin çözümlenmesinde kullanılan betimsel analiz ve içerik analizi teknikleriyle çözümlenmiştir. Ayrıca nitel verilerin sayısallaştırılmasında kullanılan yüzde ve frekans tekniklerine başvurulmuştur.Bu araştırmada elde edilen bulgulara göre, okuduğunu anlama ve yazılı anlatım becerilerinde güçlük görülen ilköğretim 4. sınıf öğrencilerinin; yapılandırıcı okuma ve yazma çalışmaları ile okuduğunu anlama becerileri ve yazılı anlatım beceri düzeylerinde ilerleme olmuştur. Okuma ve yazma grubundaki öğrenciler uygulama sonunda okuduğunu anlama beceri düzeyinde basit ve derin anlamada ilerlemişler, yazılı anlatım beceri düzeyleri, deneyim aşaması ve üzerinde yer almıştır.
Özet (Çeviri)
This study aims at determining the reading comprehension and writing skills of 4th grade learners and improving these skills by using constructivist comprehension, reading and writing activities. Furthermore, the study aims at determining how far these skills affect each other. A sample of ten students was chosen by using criterion sampling which is a purposeful sampling method. The sample covers 10 students. 5 of the subjects were chosen from Türkiye Sağlık İşçileri Sendikası Elementary School and 5 of them were chosen from Mehmet Örücü Elementary School located in Keçiören, Ankara, Turkey.The study is a qualitative action research. The researcher himself has conducted research in the classroom. The data collection tools used in this study are diagnostic test, summative test, student interview form, teacher interview form, researcher logs, audio recorder and video recorder. The data were analyzed by using descriptive analysis and content analysis techniques. In addition, percentage and frequencies of the data were calculated.The findings indicate that the post-study scores of reading group in simple and profound understanding questions for narrative and expository texts were higher than those of pre-study scores. The post-study scores of reading group in writing narratives and creating stories from visuals were also higher than those of pre-study scores.The writing achievements of the writing group in narrative writing and creating stories from visuals were improved in both genres. The post study scores of writing group in simple and profound comprehension scores obtained from narrative and expository texts were higher than pre-study scores.The result, it was found that ?constructivist reading, comprehension and writing activities? positively affected reading comprehension and writing skills of 4th grade learners. A change in one of these skills positively affects the other skill.