Türkiye'nin komşu ülkeleri ile olan dış ticareti ve geliştirilmesinde eğitimin rolü
Turkey's foreign trade with its neighbouring countries and the role of education in its improvement
  1. Tez No: 279683
  2. Yazar: YASEMİN KURTBÖRÜ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. UFUK KAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Komşu Ülkelere İhracat, Komşu Ülkelerden İthalat, Dış Ticaret Eğitimi, Export to Neighbouring Countries, Import from Neighbouring Countries, Foreign Trade Education
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 217
Özet
Bu araştırmanın amacı, Türkiye'nin komşu ülkeleri ile yaptığı ticaretin toplam ticareti içindeki payı, gelişmiş ülkelerin kendi komşuları ile yaptığı ticaretin toplam ticaretleri içindeki payına nazaran daha düşük seviyelerde olduğunu vurgulamak, çözüm önerileri getirmeye ve eğitimin bu anlamda rolünü irdelemeye çalışmaktır.Araştırmada, komşu ülkeler kavramı ile Türkiye ile doğrudan kara veya yakın deniz bağlantısı yoluyla ortak sınıra sahip ülkeler ifade edilmektedir. Araştırma kapsamına alınan komşu ülkeler Azerbaycan, Bulgaristan, Gürcistan, Irak, İran, Romanya, Rusya Federasyonu, Ukrayna, Suriye ve Yunanistan'dır. Ermenistan ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ticari ilişkilerin azlığı ve verilere ulaşılamaması nedeniyle kapsam dışında tutulmuştur.Araştırmada, Türkiye'nin komşu ülkelerle olan ticaretinin 2007 ve 2008 yılarındaki durumu ve dış ticaret eğitimi uygulamaları değerlendirilmiştir. Söz konusu çalışma teorik bir çalışma olup elde edilen bulgu ve yorumlar, literatür çalışması ve sayısal verilerin güvenilirliği ile sınırlıdır.Elde edilen bulgular, Türkiye'nin komşuları ile olan ticaretinin geçmiş yıllara nazaran gelişme kaydettiğini ancak, Avrupa Birliği ülkelerine yapılan ticaret ile karşılaştırıldığında yetersiz olduğunu ve komşularla ticaretin geliştirilmesine yönelik yeterli eğitim faaliyetlerinin bulunmadığını göstermektedir.
Özet (Çeviri)
This research aims to highlight that the share of Turkey?s trade with its neighbouring countries in the total trade of the country is at lower level in comparison with the share of the developed countries? trade with their neighbouring countries in the their total trade, to offer solutions and to try to examine the role of education in this context.In this research, the concept of the neighbouring countries means the countries that have common borders with Turkey through land or close sea connection and these countries are Azerbaijan, Bulgaria, Georgia, Iraq, Iran, Romania, the Russian Federation, Ukraine, Syria and Greece. Armenia and Turkish Republic of Northern Cyprus are exempted due to scarcity trade relationship and lack of access to the data.In this research, the situation of Turkey?s trade with its neighbouring countries in 2007 and 2008, and the practices of foreign trade education have been evaluated. In this aspect, the research is theoretical study, and the findings and commentaries are limited with literature study and reliability of numeric data.The findings indicate that Turkey?s trade with its neighbouring countries has been improved as compared to previous years but it is inadequate in comparison with its trade with EU States and sufficient education activities intended for improving the trade with the neighbouring countries are lacking.