Anadolu Medeniyetleri Müzesi yıllıklarındaki müze eğitimi konuları üzerine bir değerlendirme
An appreciation on the topics of museum education in the annuals of Anatolian Civilizations Museum
  1. Tez No: 279686
  2. Yazar: NİHAL ZOR
  3. Danışmanlar: PROF. GÜLER AKALAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Müzecilik, Museology
  6. Anahtar Kelimeler: Eğitim, müze, müze eğitimi, Education, Museum, Museum Education
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Resim Bölümü
  12. Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 109
Özet
Bu araştırma ile 2004 yılında çekirdek bir kadro ile müze eğitimine başlayan Anadolu Medeniyetleri Müzesinin, bu sistemli çalışmasının kaynaklarına yansımasını açıklamayı amaçlamaktadır.``Anadolu Medeniyetleri Müzesi Yıllıklarındaki Müze Eğitimi Konuları Üzerine Bir Değerlendirme'' isimli çalışma ile Anadolu Medeniyetleri Müzesinin Müze Eğitim Atölyeleri, Çocuk Şenlikleri ve Çocuk Olimpiyatları, Çeşitli Kurum ve Kuruluşlara Verilen seminer, konferans, panel vb. etkinlikleri, Kavramsal Bilgiler (resim yarışmaları konusu, sergiler, müzik etkinlikleri), Yaz Okulu Etkinlikleri, Müze-Okul İşbirliği ile gerçekleştirilen etkinlerle ilgili konuların ve yayınlarla ilgili açıklamaların, müze kaynaklarından yıllıklarına ne oranda yansıtıldığı incelenmiştir.Araştırmanın evrenini; müzenin yıllıkları oluşturmaktadır. Araştırmada öncelikle ayrıntılı bir literatür taraması yapılmıştır. Araştırma için gerekli veriler toplanmış, yıllıklarda müze eğitiminin ne kadar yer aldığı belirlenmiş, içerik ve biçimsel olarak değerlendirilmiştir.Bulgular, Müze Eğitimi konularında, sayfa sayısındaki artış ile müze eğitimiyle ilgili yıl geçtikçe yıllıklarda daha çok bilgi yer aldığı görülmektedir.Araştırma sonunda ortaya çıkan sorunlara dayalı olarak araştırmacı tarafından öneriler geliştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
By this project, it is aimed to explain the reflection on the sources of the Anatolian Civilization Museum?s systematic work which started museum education with a nuclear staff in 2004.With the work named“An Appreciation On The Topics Of Museum Education In The Annuals Of The Anatolian Civilization Museum”. It has been observed that in what rate it is reflected on the annuals from the museum sources, the explanations about publications and the related subjects that are the anatolian museums museum education workshops, children fairs, and children olympics, the seminars, conferences, panels, etc. given to various institutions, cultural activities (art competitions topics, exhibitions, musical activities), conceptual knowledge (descriptions, concepts, explanations, etc.), summer school activities, museum-school cooperative activities.The Museums annuals constitute the researchs infinite. In this research, firstly a detailed literature scamming has been completed, for the research the needed data is picked up, in the annuals how much the museum education is defined, as content and form it is appreciated.The findings it can be seen that there have been more data on the topics of museum education with the increase in the number of pages and the museum education.There have been some suggestions by the researcher developed on the basis of the problems emerged at the end of the research.The