The effects of reading strategies on the improvement of inferential skills
Okuma stratejilerinin çıkarımsal okuma becerilerinin iyileştirilmesine etkisi
- Tez No: 279685
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NURGUN AKAR
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, İngiliz Dili ve Edebiyatı, Education and Training, English Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: Okuduğunu anlama kuramları, bilgi kaynakları, stratejik okuma, bilişsel ve üst bilişsel stratejiler, çıkarım ve çıkarım kuramları, okuduğunu anlama eğitimi, ana dil ve yabancı dilin okumadaki rolü ve iyi ve zayıf okuyucular, Theories of reading comprehension, knowledge sources, stratejic reading, cognitive and metacognitive strategies, inference and theories of inference, reading comprehension instruction, role of L1 and L2 in reading, and good and poor readers
- Yıl: 2010
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngilizce Öğretmenliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İngilizce Öğretmenliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 195
Özet
Bu araştırmanın amacı, Gazi Üniversitesi Eğitim Fakültesi İngilizce öğretmenliği programı birinci sınıf öğrencilerinin okuduğunu anlamada gerekli bilgi kaynakları ve stratejilere sahip olup olmadıkları ve bunları okuduğunu anlamada uygun biçimde ve stratejik olarak kullanıp kullanmadıklarını ortaya çıkarmaktır.Öncelikle, 2006?2007 akademik yılı bahar yarıyılında birinci sınıf öğrencilerine, yararlandıkları bilgi kaynakları ve stratejileri belirlemek üzere 50 soruluk Likert tipi bir ölçek uygulanmıştır. Öğrenciler, ölçekten oldukça yüksek puanlar almışlardır. Böylece, öğrenciler, ölçekte belirtildiği gibi gerekli bilgi kaynakları ve stratejilere sahip olmaları ve metni uygun stratejiler kullanarak okumaları gerektiğine katılmalarına karşın, ölçeğin hemen ardından uygulanan ön test sonuçlarına göre, öğrencilerin temel okuma becerileri ve çıkarımsal okuma becerilerinde oldukça zayıf oldukları ortaya çıkmıştır.Ön testin ardından söz konusu metni anlamak için, ilgili bilgi kaynakları ve stratejileri ne ölçüde kullandıklarını belirlemek için her bir öğrenciye sesli düşünme protokolü yöntemi uygulanmıştır. Analiz sonuçlarına göre, ön testtekine paralel bir sonuç çıkmıştır. Buna göre, öğrenciler gerekli bilgi kaynakları ve bilişsel ve üst bilişsel stratejilerden yararlanamamaktadırlar ve bunları uygun biçimde kullanamamaktadırlar.Böylece, bu üç ölçme aracının sonuçlarına dayalı olarak, okuma performanslarının tüm yönlerini iyileştirmek üzere öğrencilere 2007?2008 akademik yılı güz yarıyılında bir strateji eğitimi uygulanmıştır. Okuma stratejisi eğitiminden sonra bir sontest uygulanmıştır. Böylece, öğrencilerin okuma stratejisi eğitiminden ne kadar yararlandıkları ortaya çıkarılmıştır. Sonuç olarak, öğrenciler zayıf olan okuma performanslarını iyileştirmişler ve bunları ileri bir düzeye çıkarmışlardır. Sonuçlara dayalı olarak, okuduğunu anlama ve okuduğunu anlama eğitimiyle ilgili bazı önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to reveal whether in reading comprehension, Gazi University Faculty of Education English Language Teaching Department first year students have the necessary knowledge sources and strategies and whether they use them appropriately and strategically in reading comprehension.In in the fall semester of 2006?2007 academic year, the first year students were first administered a 50 item Likert type scale in order to determine the knowledge sources and strategies they utilize. The students scored quite high points on the scale. Thus, although they, as stated in the scale, agreed that they were supposed to have the knowledge sources and strategies and to read the text by using appropriate reading strategies, it was revealed that they are quite poor at basic reading skills and general and inferential reading skills by the results of the pre-test administered soon after the scale.Following the pre-test, each student was applied the Think-alould method to reveal to what extent he uses the knowledge sources and strategies. By the results of the analysis, a parallel result emerged to that in the pre-test; that is, the students cannot benefit from the necessary knowledge sources, and cognitive and metacognitive strategies and they cannot use them appropriately.Thus, based on the results of these three instruments, the students were given strategy instruction in the fall semester of 2007 ? 2008 academic year in order to improve all the aspects of their reading performance. After the strategies instruction, a post-test was administered. Thus, it was revealed how much the students benefited from the reading strategies instruction. As a result, they improved their poor reading performance, and advanced these qualities to a further level. Based on the results, some suggestions were made regarding some aspects of reading comprehension and comprehension instruction.