Fen ve teknoloji dersinde foto-fen uygulamasının öğrenci başarısına etkisi
The effect of the photo-science application to the successes of the students at the science and technology lessons
- Tez No: 279689
- Danışmanlar: PROF. DR. ZEKİ KAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Eğitim teknolojisi, Foto-Fen, görsel-işitsel araçlar, fotoğraf, fotoğrafla öğretim, fen ve teknoloji, Educational Technology, Photo-Science, visual-audial tools, photograph, education with photograph, science and technology
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Teknolojisi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 160
Özet
Bu araştırma, eğitim teknolojisi kapsamındaki görsel-işitsel araçlardan fotoğrafların, ilköğretim Fen ve Teknoloji dersindeki yoğun kullanımının, öğrencilerin başarılarına etkisini ele almaktadır. Araştırmada fotoğraflarla Fen ve Teknoloji öğretimi, söylemde kolaylık amacıyla Foto-Fen uygulaması olarak kısaltılmıştır.Araştırmada öntest-sontest kontrol gruplu deneysel desen kullanılmıştır. Çalışma, 2009-2010 eğitim-öğretim yılında Ankara Altındağ Battalgazi İlköğretim Okulu'nda, 5. Sınıflarda öğrenim gören 70 öğrenci üzerinde gerçekleştirilmiştir. Araştırmada 30 kişilik 5/C sınıfı deney grubunu, 40 kişilik 5/B sınıfı da kontrol grubunu oluşturmaktadır. Yapılan araştırmada fotoğrafların öğretimde kullanılmasının öğrenci başarısına etkisi incelenmektedir.Uzman görüşleri alınarak yapılandırılan ve madde analizi uygulanarak geliştirilen başarı testi, deney ve kontrol gruplarına öntest olarak uygulandıktan sonra deney grubuna Foto-Fen uygulamalı ders anlatımı yapılmıştır. Kontrol grubundaki dersler ise geleneksel yöntemle devam etmiştir. Anlatılan iki ünite sonunda başarı testi, deney ve kontrol gruplarına sontest olarak uygulanmıştır. Elde edilen veriler SPSS 16 paket programı ile analiz edilmiştir. Verilere ilişkin frekans, yüzde dağılım, ortalama değer ve standart sapma değerleri bulunmuştur. Uygulamanın iki grup arasında fark oluşturup oluşturmadığının saptanması amacıyla ikili karşılaştırmalarda bağımsız t-testi yapılmıştır.Araştırmadan elde edilen verilere göre Foto-Fen uygulamalı öğretim yönteminin kullanıldığı dersler ile Foto-Fen uygulamalı öğretim yönteminin kullanılmadığı (klasik öğretim yöntemleri kullanılan) dersler sonrasında öğrencilerin son test başarıları arasında Foto-Fen uygulaması lehine anlamlı farklar bulunduğu ortaya çıkmıştır.Planlı ve programlı bir şekilde uygulanan Foto-Fen uygulamalı öğretim derslerinin öğrenci başarısına etkilerinin olumlu çıktığı ve bu etkinin öğrencilerin cinsiyet, derse olan tutum, dershane/kursa gitme, başarı düzeyi ve çalışma ortamlarına göre farklılık göstermediği sonucuna ulaşılmıştır. Bu bulgular çerçevesinde Fen ve Teknoloji öğretimine yönelik ve ileride yapılabilecek bilimsel araştırmalara ilişkin öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
This research addresses the effect of the massive usage of the photographs, which are the visual and audial tools that are part of the education technology, at the Science and Technology lesson of the primary schools on the academic success of the students.In the research, the term `the Science and Technology instruction with the photographs? was shortened as Photo-Science application to make the expression easier. In the research, the experimental design with the pretest-finaltest control groups was used.The study was performed in 2009-2010 academic years of Ankara Altındağ Battalgazi Primary School on 70 students educated at the 5th class. In the research, 5/C class with 30 students comprised the experimental group and 5/B class with 40 students comprised the control groups.The effect of the usage of the photographs during the education on the success of the students was investigated in the research. After the success test configured according to the expert opinions was applied to the experimental and control groups as a pretest, the lessons with the Photo-Science application were given to the experimental group. The lessons of the control group were resumed by the conventional method.At the end of two lessons given, the success test was applied to the experimental and control groups as a finaltest. Attained data were analyzed by SPSS 16 package program. The frequencies, percentage distribution, mean value and standard deviation regarding the data were calculated. The free t-test was performed in the dual comparison by the purpose of determining whether if the application affected differently in between two groups.According to the data obtained in the research, it appeared that there were significant differences between the last tests of the students after taking the lessons in which the education method of the Photo-Science application was used and not used (classical education method was applied), in favor of the Photo-Science application.It is concluded that the instructional lessons with the Photo-Science application has a positive effect on the student success and this effect does not differ according to the sex, attitudes toward the lesson, attending to a private class/course, the success level and the studying environment of the students.With respect to these data, some suggestions are offered as regarding the Science and Technology education and concerning the scientific research supposed to be performed in the future.