İlköğretim okullarında kutlanan belirli gün ve haftaların yapılandırmacı öğretim anyaşına göre diğer derslerle ilişkilendirilmasi
Association of school songs related to celebration of specific days and weeks in primary education with other lessons according to constractivist teaching
- Tez No: 279703
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MEHMET AKPINAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Yapılandırmacı Yaklaşım, Hayat Bilgisi Dersi, Sosyal Bilgiler Dersi, Belirli Gün ve Haftalar, Okul Şarkıları, Configured Approach, Knowledge of Life Lesson, Social Studies Lesson, Special Days and Weeks, School Songs
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Müzik Bilimleri Bölümü
- Bilim Dalı: Müzik Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 231
Özet
Milli Eğitim Bakanlığı, 2005-2006 eğitim-öğretim yılında yurt genelinde eğitimde yapılandırmacı yaklaşıma geçmiştir. Bu sayede ezberci öğrenciler yerine bilgiyi kendi yaşam tecrübeleri ile birleştirip yaratıcı çözümler geliştiren öğrencilerin yetişmesi beklenmektedir.Bu araştırmanın amaçları; İlköğretim okullarında kutlanan belirli gün ve haftalar ile ilgili okul şarkılarını ve yapılandırmacı yaklaşıma göre hazırlanmış kazanımları araştırmak, varsa eksikleri tespit etmek, İlköğretim okullarında kutlanan belirli gün ve haftalarla ilgili yapılandırmacı yaklaşıma ilişkin kazanımları öğrencilere müzik yoluyla kazandırmak, öğrencilerin okul ortamı dışında da önemli günleri şarkılarla hatırlayıp genel kültürlerinin gelişmesine katkıda bulunmak, Hayat Bilgisi ve Sosyal Bilgiler derslerinin belirli gün ve haftalarla ilgili yapılandırmacı yaklaşımla hazırlanan kazanımlarının kalıcılığına okul şarkıları aracılığı ile destek sağlamak, yapılandırmacı eğitim anlayışı içinde öğrencilerin kendi yaşantıları ile belirli gün ve haftalar arasında ilişki kurarak eğitimi daha kalıcı hale getirmektir.Araştırmada ilköğretim okullarında kutlanan belirli gün ve haftalarla ilgili tarama modeli çerçevesinde zaman, mekan ve kontrol imkanlarına göre betimleme yöntemi kullanılmıştır. Ayrıca, yapılandırmacı yaklaşıma göre belirli gün ve haftalarla ilgili kazanımlar, ders içi, ara , diğer disiplinler ve becerilerle ilişkilendirilerek tablolaştırılmış ve ilköğretim öğrencilerinin seviyelerine göre seçilen şarkılarla desteklenmiştir.Araştırmanın , konusunda yapılan ilk çalışma olması nedeniyle daha sonra yapılacak araştırmalara da katkı sağlayacağı düşünülmektedir.Araştırmanın sonuç ve öneriler bölümünde çalışmada kullanılan kazanım, belirli gün ve haftalarla ilgili okul şarkılarının değerlendirmelere yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
Ministry of National Education promoted to configured education throughout the country in school year 2005-2006. Thus instead of memorizer students, it is expected to educate students who integrated data with their life experiences to find creative solutions.Objective of this research is to analyze school songs regarding special days and weeks celebrated in primary schools and acquisitions obtained from configured approach, to determine deficiencies, to introduce the acquisitions through music, to make contribution to improve the general knowledge of the students by reminding the special days by songs out of school environment, to support permanency of acquisitions obtained from configured approach relevant to special days and weeks of Knowledge of Life and Social Studies Lessons, to make education more permanent by associating lives of students with special days and weeks within the context of configured education.In this research, scanning model used in primary schools, regarding special days and weeks in the perspective of description method according to time, place and control opportunity is used. Furthermore, according to configured approach acquisitions obtained from special days and weeks, classes within, break, tabulated by associating with other disciplines and arts and supported by the songs selected according to levels of primary school students.As this is the first research done about this subject, it is thought that this research will be useful for the future ones.Conclusion and recommendations part of the research contains, acquisition obtained from this study and evaluations of school songs regarding special days and weeks.