İlköğretim 6-8. sınıf Türkçe kitap setlerinde Türk halk edebiyatı türleri ile Türkçe öğretimi
Turkish teaching by Turkish folkloric literature genres in the sets of 6th-8th grade Turkish books
- Tez No: 279705
- Danışmanlar: PROF. DR. ABDURRAHMAN GÜZEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Türkçe öğretimi, çocuk edebiyatı, Türk halk edebiyatı, öğretim programı, kitap seti, metin, Turkish teaching, children?s literature, Turkish folkloric literature, curriculum, the sets of books, text
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Edebiyatı Bölümü
- Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 192
Özet
Bu araştırma, 6-8. sınıf Türkçe kitap setleriyle yapılan Türkçe öğretiminde Türk halk edebiyatı türlerine ne kadar yer verildiğini tespit etmek amacıyla yapılmıştır. Araştırmanın evrenini 2009?2010 eğitim-öğretim yılında okutulmak üzere Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığınca kabul edilerek Ocak 2009 Tebliğler Dergisi'nde yayımlanan 6. sınıf için yedi, 7. sınıf için yedi ve 8. sınıf için sekiz Türkçe kitap seti olmak üzere toplam 22 kitap seti oluşturmaktadır. Araştırmamızın evrenini oluşturan kitap setleri arasından her sınıf seviyesi için -biri Millî Eğitim Bakanlığı tarafından yayımlanan kitap seti olmak üzere- şans (random) yöntemiyle belirlenen üç kitap seti örneklem olarak belirlenmiştir. Örneklem, 6. sınıf için Millî Eğitim, Koza ve Özgün; 7. sınıf için Millî Eğitim, Pasifik ve Harf; 8. Sınıf için Millî Eğitim, Batu ve Pasifik yayınevlerinin kitap setlerinden oluşmaktadır.Araştırma ?içerik çözümlemesi? tekniklerinden ?kategorisel analiz tekniği?ne göre yapılmıştır. Araştırmanın örneklemini oluşturan kitap setlerindeki metinler için kodlama işlemi iki kez yapılmış ve bulgular birbiriyle karşılaştırılmıştır. Verilerin analizinde SPSS 11,5 (Statistic Package For Social Science) programı kullanılmıştır. Örneklemi oluşturan kitap setlerinin ders, çalışma ve öğretmen kılavuz kitaplarındaki bütün metinler taranarak Türk halk edebiyatı metinleri belirlenmiştir. Daha sonra elde edilen bulgular dört farklı tabloda gösterilmiş ve yorumlanmıştır. Kitap setlerinde, nesirler için birden fazla paragraftan oluşan eserler ile en az dört satırdan oluşan eserler, nazımlar için ise en az bir dörtlükten oluşan nazım parçaları metin olarak kabul edilmiştir.Araştırma sonucunda İlköğretim 6-8. sınıf Türkçe kitap setlerinde Türk halk edebiyatına yer verme düzeylerinin düşük olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Bunun yanında çalışma ve öğretmen kılavuz kitaplarındaki etkinliklerde yeteri kadar metne yer verilmediği görülmüştür. Metinsiz bir dil öğretiminin olamayacağı düşünüldüğünde kitaplar hem genel metin sayıları hem de Türk halk edebiyatı metinleri sayısı itibariyle yetersiz bulunmuştur. Bu bulgular ışığında Türkçe öğretiminin en temel kaynağı olan Türk halk edebiyatına hem öğretim programlarında hem de kitap setlerinde daha fazla yer verilmesi gerektiği yönünde öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
This study has been done to determine in Turkish teaching how many genres are related to Turkish folkloric genres in the sets of 6th -8th Grade Turkish Books. The field of the search consists of 22 sets of books -7 of them for 6th grade, 7 of them for 7th grade and 8 of them for 8th grade-which were accepted by Board of Education and were published. For each grade, as a sampling, three sets of books were chosen with random technique and one of them was the set of books that were written and published by MoNE (Ministry of National Education). Samplings for 6th grade are the sets of books published by MoNE, Koza and Özgün; samplings for 7th grade are MoNE, Pasifik and Harf; samplings for 8th grade are MoNE, Batu and Pasifik.This study is done according to ?categorical analyze technique? that is one of the techniques of ?content analysis?. For the texts in the sets, coding process was done twice and the findings were compared to each other. To analyze the data, SPSS 11.5 (Statistic Package for Social Science) computer program was used. In the sets, in other words in the teacher?s book, workbook and course book, all texts were scanned and Turkish folkloric texts were found. Then, the findings were shown in four different tables and commented on them. In the sets, two-paragraph texts and at least four lines texts and for poems at least poems with a stanza were accepted.At the end of the study, it is seen that in the 6th -8th grade sets, the amount of Turkish folkloric genres is insufficient. Besides this, it is also seen that Turkish folkloric texts are very few in the activities in the workbooks and in the teacher?s books. It is thought that without texts, learning a language is impossible. When the sets were examined, both the number of other texts and Turkish folkloric texts are not sufficient. In light of the foregoing, it is offered to increase the number of Turkish folkloric texts that are the basis of teaching Turkish both in Turkish curriculum and in the sets of books.