Kimya öğretmen adaylarının özel alan yeterliklerinin araştırılması
The investigation of the levels of specific field competencies of chemistry teachers candidates
- Tez No: 279721
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NUSRET KAVAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Specific field competencies, teacher candidates, chemistry education
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Bölümü
- Bilim Dalı: Kimya Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 113
Özet
Toplumlarda her alandaki başarı eğitimin kalitesiyle, eğitimin kalitesi ise öğretmenin kalitesiyle doğru orantılıdır. Eğitim öğretim etkinliklerinde başarının en önemli öğesi öğretmendir. Öğretmenlik mesleğinin kalitesinin artırılabilmesi, öncelikle öğretmenlerin sahip olması gereken genel ve özel alan yeterliklerinin bilinerek bu yeterliklerin öğretmenlere kazandırılması ile mümkündür. Bu bağlamda bu çalışmanın amacı, kimya öğretmen adaylarının özel alan yeterlik düzeylerini belirleyerek yeterlik düzeylerinin sınıf seviyesi ve cinsiyete bağlı olarak değişip değişmediğini araştırmaktır.Genel tarama modeline uygun olarak gerçekleştirilen bu çalışma 2010-2011 eğitim-öğretim yılının güz döneminde Gazi Üniversitesi, Gazi Eğitim Fakültesi, OFMA Eğitimi Bölümü, Kimya Eğitimi Anabilim Dalı'nın 4 ve 5. Sınıflarında öğrenim gören 37 öğrenci ile yapılmıştır. Çalışmada veriler MEB Öğretmen Yetiştirme ve Eğitimi Genel Müdürlüğü tarafından hazırlattırılan Kimya Özel Alan Öğretmen Yeterliklerinden faydalanılarak araştırmacı tarafından düzenlenen özyeterlik ölçeğiyle toplanmış ve SPSS bilgisayar programıyla değerlendirilmiştir.Çalışma sonunda elde edilen bulgulara göre öğretmen adayları hemen her alanda kendilerini yeterli bulmakta, sadece alan bilgisi konusunda bazı eksikliklerinin olduğunu ifade etmektedir. Alan bilgisi konusunda eksiğinin olduğunu ifade eden öğrenci sayısı 5. sınıflarda daha fazladır. Diğer taraftan alan eğitimi konusundaki yeterlik düzeyleri karşılaştırıldığında 5. sınıf öğrencilerin 4. sınıflara oranla kendilerini daha yeterli buldukları görülebilir. Bu durumun temel nedeni eğitim fakültelerinin kimya eğitimi anabilim dallarında uygulanan program olabilir. Çünkü 3,5+1,5 yıl olarak bilinen bu programa göre öğrenciler 3,5 yıl alan bilgisiyle ilgili dersleri, daha sonraki 1,5 yıl ise formasyon ve alan eğitimiyle ilgili dersleri almaktadır. Dolayısıyla öğrenimlerinin son yılında yani 5. sınıfta kimya kavramlarıyla ilgili bilgilerini unutuyor olabilirler.Araştırmada odaklanılan diğer bir konu, farklı cinsiyetteki öğretmen adaylarının yeterlik düzeylerinin karşılaştırılmasıdır. Bu amaçla yapılan analizlerde herhangi önemli bir bulguya rastlanmamıştır. Sadece matematiğin kullanımıyla ilgili performans göstergelerinde erkek öğretmen adayları kızlara oranla kendilerini daha yeterli görmektedir.
Özet (Çeviri)
The success in every area of life depends on quality education and the quality of education is directly proportional to the quality of the teacher. Teacher is the most important element of success in learning activities. In order to increase the quality of teachers, the general and specific field competencies of teachers must be identified and these competencies must be gained to teachers. In this context, the purpose of this study is to determine the levels of specific field competencies of chemistry teacher candidates. Also in this study specific field competencies of chemistry teacher candidates which are changed or unchanged by grade level and gender are analyzed.This research was realized with 37 chemistry teacher candidates who study at 5th and 4th grades of Gazi Univercity- Gazi Faculty of Education-Chemistry Teacher Education at 2010-2011years. Survey research method was used in this research. The parameters are prepared by MEB-ÖYEGM and they was edited by researcher. The data are analyzed with SPSS computer program.At the end of the research the results show the teacher candidates see themselves enough all subjects except some specific field competencies. There are more students who need to complete their knowledge in specific field competencies at 5th grade. Furthermore when specific field education competencies are compared 5th grade students are the most competency then 4th grade students. The curriculum used at the department of chemical education may be the first reason of this result because the students are taught specific field subjects for 3,5 years and then they are taught specific field education and training education subjects. Because of this reason 5th grade students may forget their chemical conception.In this study there is another focus. Gender may cause a different result on the chemistry teacher candidates? competencies. The results show there is no important result. Male teacher candidates are better then female teacher candidates only one of the performance about using maths.