Uluslar arası çevre eğitimi projelerinin Türkiye'de uygulanabilirliği üzerine bir araştırma: GLOBE projesi
A research on applicability of international environmental education projects in Turkey: GLOBE project
  1. Tez No: 279741
  2. Yazar: AYŞE TUBA AFACAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SÖNMEZ GİRGİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Çevre, Çevre Eğitimi, GLOBE Projesi
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Bölümü
  12. Bilim Dalı: Fen ve Matematik Alanlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 119
Özet
Bu çalışma Türkiye'nin 1995'te tanışmış olduğu uluslar arası bir çevre eğitimi projesi olan GLOBE Programının tanıtılması; zaman içerisinde geçirmiş olduğu yolculuk ve okullarda bugünkü durumunu incelemek amacıyla yapılmıştır. Ayrıca çevre eğitimi alanında GLOBE'un etkinliği de araştırılmıştır.Araştırmanın ilk bölümünde araştırmaya ait problem durumu, araştırmanın amacı, önemi, sınırlılıklar ve varsayımlara yer verilmiştir. Bu bölümde araştırma hakkında kısaca bilgilendirme de yapılmıştır.Araştırmanın ikinci bölümünde konuyla ilgili temel kavramlar etrafında çevre ve insanlığın yaşadığı çevresel sorunlar üzerinde durulmuş; ayrıca çevre eğitimi kavramının ayrıntılı incelemesi de yapılmıştır. Çevre eğitiminin öneminden ve Türkiye'de çevre eğitiminin bulunduğu noktadan bahsedilmiştir.Üçüncü bölümde araştırmanın modeli, evren ve örneklem tanımlanmıştır. Ayrıca bu bölümde verilerin nasıl toplandığı konusunda da bilgilendirmeler yer almaktadır.Dördüncü bölümde; Türkiye'nin çeşitli yerlerinde görev almış GLOBE öğretmenleri ile irtibata geçilerek görüş alma niteliğindeki anketin internet ortamından kendilerine gönderilmesi sonucu elde edilmiş verilerin yorumlanmasına yer verilmiştir. Ayrıca Milli Eğitim Bakanlığı Dış İlişkiler Dairesi'nde yapılan birebir röportaj niteliğindeki görüşmelerde elde edilen veriler de bu kısımda bulunmaktadır.Sonuç olarak GLOBE'un Türkiye'de birçok okulda hiç uygulanmamış olması, bir kısmında ise bir süre uygulandıktan sonra bırakılmasının nedenleri araştırılmış ve uygulama sırasında birtakım eksik ve yanlışlar ortaya konmuştur.
Özet (Çeviri)
This study has been conducted to investigate an international environmental education project, which Turkey had met in 1995, The GLOBE Program, time is spent in the travel and the current situation in schools. And GLOBE?s efficiency in the environmental education was also investigated.In the first section of the research, the state, aim, importance, limitations and assumptions of the problem have been discussed. In this section, a brief information has been given about the research.In the second part of the research; it is focused on the environment and environmental issues which human has around the basic concepts; and a detailed research about the concept of environmental education has been made. The importance of environmental education and the situation that Turkey has been in environmental education have been mentioned.In the third section, model of the research, the universe and examplification, have been described. Also in this section some information is given about how data is collected.In the fourth section, it is given place to the interpretation of the data obtained in the result of sending the questionare by the internet to get the viewpoints by contacting with GLOBE teachers who took part in program in various parts of Turkey. In addition, there is data obtained from the interviews made in the Ministry Of Education?s Department of Foreign Affairs.As a result, cause of many GLOBE school never be applied or leaving after a while; has been researched and some mistakes or missings have been releaved.