İlköğretim 6. sınıf matematik dersi geometri öğrenme alanında işbirlikli öğrenme yönteminin öğrenci başarısı ve tutumlarına etkisi
The effects of cooperative learning method on the achievement and the attitudes of students in primary 6th grades mathematics lesson?s geometry learning field
- Tez No: 279786
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DURSUN SOYLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Matematik, Matematik Öğretimi, İşbirlikli Öğrenme Yöntemi, Geleneksel Öğretim Yöntemi, Başarı, Tutum, Mathematics, Mathematics Education, Cooperative Learning Method, Traditional Teaching Method, Achievement, Attitude
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İlköğretim Bölümü
- Bilim Dalı: İlköğretim Matematik Öğretmenliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 247
Özet
Bu araştırmanın amacı, ilköğretim 6. sınıf matematik dersi geometri öğrenme alanı; doğru, doğru parçası ve ışın, açılar ve çokgenler alt öğrenme alanındaki kazanımların öğretilmesinde işbirlikli öğrenme yöntemi ile geleneksel öğretim yaklaşımının öğrencilerin akademik başarılarına ve matematik dersine olan tutumlarına etkisinin işbirliğine dayalı öğrenme tekniklerinden Öğrenci Takımları Başarı Bölümleri Tekniği kullanılarak araştırılmasıdır.Çalışma, 2008?2009 eğitim-öğretim yılında, Hatay ilinde bulunan MEB`e bağlı bir ilköğretim okulunda öğrenim gören toplam 70 öğrenci ile gerçekleştirilmiştir. Araştırmada, ön test ? son test kontrol gruplu deneysel araştırma modeli kullanılmıştır. İlköğretim okullarındaki 6. sınıflardan biri deney grubu, diğeri ise kontrol grubu olarak belirlenmiştir. Deney grubunda 35, kontrol grubunda 35 öğrenci bulunmaktadır.Deney grubunda dersler işbirlikli öğrenme yöntemi ile kontrol grubunda ise geleneksel öğretim yöntemiyle yürütülmüştür. Araştırmada veri toplama aracı olarak, Matematik Başarı Testi ve Matematik Tutum Ölçeği kullanılmıştır. Başarı testi araştırmacı tarafından hazırlanmış, tutum ölçeği ise hazır olarak kullanılmıştır. Başarı testi ve tutum ölçeği deney öncesinde ve sonrasında olmak üzere iki kez uygulanmıştır. Elde edilen veriler SPSS 16.00 istatistik programı ile analiz edilmiştir.Araştırma sonucunda; işbirlikli öğrenme yönteminin, geometri öğrenme alanında öğrencilerin matematik başarısını artırmada geleneksel öğretim yöntemine göre daha etkili olduğu görülmüştür. Ayrıca işbirlikli öğrenme yöntemi, öğrencilerin matematik dersine karşı olan tutumlarını olumlu yönde artırmıştır. Geleneksel öğretim yöntemi ise, öğrencilerin matematik dersine karşı tutumlarında herhangi bir değişiklik meydana getirmemiştir.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to research the effects of cooperative learning aproach with student teams achievement parts technique and traditional teaching method on the students? academic achievement and the attitudes in acquiring line, piece of line, ray, angles and polygons which were the targets of the lower learning field of geometry learning field?s primary 6th grades mathematics lesson.The study was performed on 70 students studying at a primary education school in Hatay linked to Turkish ministry of education in 2008-2009 academic (educational) years. In the study, pretest ? posttest control group experimental research model was used. One of the 6th grades was determined as experimental group; the other one was decided as control group. There were 35 students in experimental group and 35 students in control group.The lessons were carried out with active learning approach on experimental group and with traditional teaching method on control group. In the study, Mathematics Achievement Test and Mathematics Attitude Scale were used as data collection device. Achievement test was developed by the researcher, attitude scale was available. Achievement test and attitude scale were applied two times before and after tests. The data analyzed by the SPSS 16.00 statistic program.At the end of the study, it is indicated that active learning approach is more effective than the traditional teaching method. Furthermore, active learning approach changed the attitudes of students in geometry learning field towards mathematics positively. Traditional teaching method, on the other hand, didn?t change their attitudes towards mathematics.