Yerel yönetimlerde değişim yönetimi: Altındağ Belediyesi örneği
Example of Altındag Municipality changing management in local government
- Tez No: 280082
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ŞEBNEM SAYHAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: Yerelleşme, yerel yönetimler, değişim yönetimi, Altındağ Belediyesi, Localisation, local administrations, change management, Altındağ Municipality
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 187
Özet
İki binli yılların başındaki dünyada bir yandan küreselleşme süreci yaşanırken, aynı zamanda da yerelleşme eğilimlerinin güçlendiği görülmektedir. Yerelleşme, kavramı ile anlatılmak istenen aslında merkezi yönetimin iyi yapamadığının düşünüldüğü hizmetlerin yerel yönetimlere devredilmesidir. Dünyadaki genel eğilim, yerel gereklere daha iyi cevap verdiği düşünülen yerel yönetimlere daha fazla çalışma ve yetki alanı ile kaynağın aktarılması düşüncesidir. Hizmette yerellik ilkesi Avrupa Birliği'nin kabul ettiği temel ilkelerden biridir. Bu ilkeye göre bir hizmet mümkün olduğu kadar yerinde sunulmalıdır. Hızlı belediyeleşme süreci ve giderek daha fazla nüfusun belediye sınırları içinde yaşamaya başlaması, vatandaşın daha kaliteli kamu hizmeti talebindeki artış, yerel hizmetleri sunan belediye yönetimlerinin ve personelinin niteliğini daha da önemli hale getirmiştir. Ancak ne var ki dünyada yerel yönetimlere verilen önem ne kadar artsa da, iyileştirmelere rağmen Türkiye'de durum aynı değildir. Gerçekleştirilmeye çalışılan reform hareketleri ile birlikte bu süreçte geçmişe göre olumlu gelişmeler yaşansa da, Türkiye'de belediyelerin durumu kaynak, personel ve yetki açısından son derece sıkıntılıdır.Bu çalışma, kanunlarla gerçekleştirilen iyileştirmelerle birlikte Türkiye'de daha çok özel sektörün başarılı ile uyguladığı, kamuda ise yeni uygulanmaya başlanan değişim yönetimi modelinin başarı ile uygulanması durumunda ülkemizde belediyelerin içinde bulundukları açmazlardan kurtulabilecekleri Altındağ Belediyesi örneğinde anlatılmaya çalışılacaktır. Yapılan bu çalışmada, Altındağ Belediyesi'nin örgüt yapısında, insan kaynaklarında, fiziki ve mali kaynaklarında yeniden yapılanmaya gidildiği ve stratejik yönetim anlayışı neticesinde gerçekleştirilen tasarrufla elde edilen kaynakların, Altındağ'a yatırıma harcandığı görülmüştür. Gerçekleştirilen çalışmanın, kaynak, personel ve yetki açısından büyük sıkıntılar yaşayan ve büyük borç yükleri altında ezilen belediyelere örnek olması amaçlanmaktadır.
Özet (Çeviri)
It is observed that localization trend is also increasing while globalization process is experimented in the world at the beginning of 2000s. In fact, the matter referred to localization notion is the transferring services which are deemed that centralised management could not carry out properly. International trend is the opinion of transferring more source, realm of authority and working area to local administrations deemed that could meet local requirements properly. Principle of localisation in services is one of the main principles accepted by EU. According to this principle; a service must be rendered in place all the way. Rapidly municipalisation process; the fact that increasing population becomes to living within the boundaries of the municipality, and increasing in demands of citizens in relation to more qualified public service are made qualifications of municipalities and its employees important. However, even though importance of local administrations increases in the World; the situation is not same despite of improvements. All though positive steps are experienced together with reform activities endeavoured to realization in proportion to background; municipalities are terribly distressful in terms of sources, employee and authorization in Turkey.In this study related with experiment of Altındağ Municipality; it will be made efforts to show forth that municipalities in our country could overcome problems in the case that change management model, which is implemented recently in public sector but implemented successfully by private sector together with improvements made by Laws, could be performed successfully. In this study; it has been observed that reorganization workings had been performed in organizational structure, human resources and physical and financial resources of Altındağ Municipality, and that resource, which had been obtained from savings resulting from strategic management approach, had been canalised to investments for Altındağ. It is aimed that this study will be a model to municipalities which have difficulties in terms of resource, personnel and authorisation and which are burdened with debt.