Isparta ve ilçeleri camii süslemeleri
Provencial and district mosque Isparta decorations
  1. Tez No: 280099
  2. Yazar: BESTE ÇOK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. A. ŞEVKİ DUYMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sanat Tarihi, Art History
  6. Anahtar Kelimeler: Isparta, Cami Süslemesi, Hamidoğulları, Mimari Bezeme, Isparta, Mosque Decorations, Hamidoğulları, Architect tural Decoration
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sanat Tarihi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 171
Özet
Çalışmamız ?Isparta İl ve İlçe Camii Süslemeleri? adı ile toplam on dört yapı yerinde görülerek incelemeleri yapılmıştır. Bu camilerin; 3'ü merkezde 11''i, ilçelerdedir. Camilerin süsleme özellikleri dikkate alınarak teze dahil edilmiştir. Bazı camiler tarihsel özelliklerini tamamen kaybettikleri için konuya dahil edilmemiştir.Camiler kronolojik olarak Anadolu Selçuklu döneminden 1 adet, Hamidoğlu Beyliği döneminden 3 adet, Osmanlı döneminden ise 10 adet olarak belirlenmiştir. Halk arasında Selçuklu ya da Hamidoğlu Beyliğine ait olduğu söylenen bazı camilerle ilgili hiçbir belge ve bulgulara rastlanmadığı için konuya dahil edilmemiştir.Camilerin mimari, plan, malzeme ve tarihçe gibi özellikleri üzerinde fazla durulmadan, daha çok süsleme özellikleri geniş bir şekilde ele alınmaya çalışılmıştır. Süslemeler; Türk cami mimarisinin genel süsleme unsurları ile parelellik gösterir. İncelenen yöre coğrafya olarak belli bir merkez kimliği taşımadığı, farklı kültür ortamları ve etki alanları ile bölgede zaman içinde yaşanan büyük depremler, mimaride de farklı malzeme, farklı süsleme özellikleri meydana getirmiştir. Bu ve buna benzer birçok nedenlerden dolayı belli bir üslup gelişiminden, üslup birliğinden söz edilememektedir.
Özet (Çeviri)
The study,“Provincial and District Mosque Isparta Decorations”found out on-site inspections by the name of the building was a total of fourteen. The mosques, three of the eleven centers, districts. Thesis, taking into account the decorative features have been included in the mosques. Some mosques are not included in the historical features of the subject to completely lost.Mosques in chronological order the Anatolian Seljuk period, 1 piece, 3 pieces of Hamidoğlu Principality period, only 10 pieces from the Ottoman period, respectively. Among the people belonging to the Seljuk Principality Hamidoğlu or said to be subject to some of the mosques there were no documents and the findings are not included.Architecture of mosques, plans, materials, and more on features such as history durulmadan, more decorative features had been discussed extensively. Trimmings; Turkish mosque architecture in parallel to the overall show with elements of ornamentation. Carries the identity of a particular center in the region studied geography, domains with different culture media and the great earthquakes in the region over time, different materials in architecture, has created a different decorative features. These and many other similar reasons, the development of a certain style, that style can not be unity.