Yerel siyaset ve kalkınma ilişkisinin analizi: Isparta örneği
Relationship between local politics and development: Isparta sample
- Tez No: 280138
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUSTAFA ÖZTÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Labour Economics and Industrial Relations
- Anahtar Kelimeler: Development, Local Politics, Isparta
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 118
Özet
Kalkınma konusunda Türkiye'de bazı illeri göz önünde bulundurmadığımız takdirde, yapılan incelemeler neticesinde iller bazında ve ülke olarak hem ekonomik hem de beşeri kalkınmışlık konusunda gerilerde olduğumuz ve bu durumun sosyal devlet anlayışı ile örtüşmediği görülmüştür. Türkiye'de yaşayan Türk Milletinin gelişmiş batı dünyası karşısında, batıdan daha çok avantajlarının olmasına karşın karşılaştırılmış üstünlüklerini iyi şekilde kullanılmaması ve bunun da ülke ve yerel siyasete yön veren yöneticilerden kaynakladığı ortadadır.Bu çalışma Isparta ilinde kalkınmanın nasıl bir rota izlediği ve durum analizi yapması açısından yapılmıştır. Karşımıza çıkan sonuçların yer altı ve yer üstü tabiat zenginliklerinin iyi durumda olduğu, tarımda iyi sıçramalar yapabileceği değerleri bulunduğu ve bu zenginlikleri etkin bir biçimde kullanmadığı görülmektedir.Elde bulunan kaynakların ve zenginliliklerin idealist bir yönetici ile üretime dönüştürülmesi sağlanabileceği ve bunun da geniş bir pazara hitap edeceği bulgusu karşımıza çıkmıştır. Kalifiye ve vizyon sahibi yerel yöneticilerin Isparta'nın kalkınmasında büyük yeri olacağı ve bu yönde politika izlenmesi gerekliliği sonucuna varılmıştır.Anahtar Kelimler: Kalkınma, Yerel Siyaset, Isparta
Özet (Çeviri)
Provided we do not consider some of the provinces of Turkey, in the basis of provinces and as a country we are underdeveloped on economic and human development, and this condition does not fit in our concept of social state. It is obvious that the Turkish nation living in Turkey as against the developed Western World couldn't use its compared superior sources despite its advantages due to incompetent governers both in local and state politics.This study is conducted due to investigating how the growth in Isparta province followed its course, and for making a condition analysis. As the present results show, the natural sources of wealth are in good condition, and the agricultural cultivation sustains the values which can develop the land prominently, and thus this wealth is not used effectively.The result information unearthed was that these resources can be transformed into production with an idealist manager and these can also appeal to an extended market. It has been found that qualified and visionary local managers can be of great importance to Isparta in its development and such policies should be followed.